Spaghetti Bolognese

O versiune dietetica a unei retete italienesti clasice: sos de carne, plin de gust, amestecat cu spaghete si servit cu parmezan
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 45 de minute

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare tocata marunt
1 morcov mare tocat marunt
2 tije de telina tocate marunt
2 catei de usturoi pisati
8 rosii-uscate-la-soare tocate marunt
250 g carne slaba de vita, tocata
125 g ficatei de pui tocati marunt
240 ml vin rosu
1 cutie de rosii tocate, circa 400 g
1 cubulet concentrat de bulion de vita
1 lingurita cimbru proaspat sau frunze de maghiran sau 1/2 lingurita de cimbru sau oregano uscat
3 linguri patrunjel proaspat tocat
340 g spaghete
30 g parmezan proaspat ras
sare si piper

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, se adauga ceapa, morcovul, telina, usturoiul si rosiile-uscate-la-soare si se prajesc 5–10 minute, amestecand frecvent, pana ce legumele incep sa se rumeneasca.

Se adauga carnea de vita si ficateii si se prajesc, amestecand, pana ce carnea se rumeneste. Se toarna vinul in cratita, se adauga rosiile, cu suc cu tot, iar apoi se faramiteaza si se amesteca cubuletul de concentrat. Se acopera cratita si se fierb ingredientele 30 de minute, amestecand ocazional.
Intre timp, se fierb spaghetele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana se fac al dente.
Se scurg pastele si se amesteca bine cu sosul de carne. Se presara deasupra parmezan si se servesc imediat.

Avantaje:

• Ficateii de pui sunt o sursa buna de vitamine B, A, zinc si cupru. Sunt una dintre cele mai bogate surse de fier – o portie de 100 g aduce jumatate din consumul zilnic recomandat.
• Combinand ficateii de pui cu un amestec de ingrediente aromate, de origine vegetala, reducem proportia generala de carne, fara a compromite gustul. Acest sos bogat asigura un mediu lichid satios unei portii generoase de paste.

Cateva idei:

• Pentru a prepara un sos vegetarian, se dubleaza cantitatile de morcov si telina, si se inlocuiesc carnea si ficateii cu 200 g linte verde. Folositi un cubulet de bulion de legume, dizolvat in 750 ml apa clocotita. Fierbeti sosul 40 de minute sau pana cand lintea este frageda, iar lichidul a fost absorbit.
• Carne tocata de porc, pui sau curcan poate fi folosita in loc de carne de vita.
• Quorn-ul, o proteina vegetala cu continut scazut de grasimi, poate fi utilizat in locul carnii de vita si al ficateilor.
</p>
Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza