Spaghete cu scoici

Sosul clasic de rosii, aromat cu ardei iute si verdeturi, in pur stil italian, este delicios cu scoici si spaghete

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de masline extravirgin
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu, mic, curatat de seminte si tocat
150 g ciuperci Portobello, maruntite
1 conserva de rosii, circa 400 g
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita de zahar
340 g spaghete
900 g scoici in cochilie, spalate
4 linguri de vin rosu sau alb

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita de marime mijlocie. Se pun in ulei ceapa, usturoiul si ardeiul iute, si se calesc la foc moderat in jur de 5 minute. Se adauga ciupercile si se gatesc 2 minute, apoi se incorporeaza si rosiile din conserva, cu zeama cu tot, sfaramandu-le cu o lingura de lemn. Se presara deasupra busuiocul, patrunjelul si zaharul, si se amesteca bine. Se acopera cratita; se gateste totul circa 10 minute.

Intre timp, se fierb spaghetele aproximativ 10-12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt „al dente“. Se scurg pastele folosind o strecuratoare.

Se pune din nou pe foc oala in care au fiert anterior pastele, introducand acum scoicile si vinul. Se rastoarna pastele la loc in oala. Se acopera vasul si se gateste totul in jur de 3 minute, clatinand oala ocazional. Toate cochiliile trebuie sa se deschida; se arunca scoicile care raman inchise.

Se toarna sosul de rosii in oala si se amesteca 1-2 minute, pana ce incepe sa fiarba inabusit. Se asezoneaza preparatul cu sare si piper, dupa gust.

Se serveste mancarea cu felii de paine ciabatta si o salata verde – iar alaturi, un pahar de vin rosu.

Cateva idei:

• Cand nu aveti la indemana scoici proaspete, preparati un sos cu rosii, masline si capere, si folositi scoici conservate. Incingeti intr-o cratita 2 lingurite de ulei de masline extravirgin si prajiti 2 felii de costita neafumata, tocata. Adaugati 1 ceapa tocata, 1 ardei gras mic, rosu, curatat de seminte si tocat, si 1 catel de usturoi, pisat. Gatiti 5 minute, apoi adaugati 1 cutie cu rosii (circa 400 g), inclusiv zeama lor, sfaramandu-le. Acoperiti si gatiti totul inca 10 minute. Adaugati in sosul de rosii 1 cutie de scoici in saramura (circa 280 g), 8 masline negre, tocate, 1 lingura de capere si 1 mana de frunze proaspete de busuioc, rupte in bucatele. Asezonati cu piper negru. Fierbeti lent 2 minute, apoi serviti sosul peste spaghete.
• Folositi tagliatelle simple, sau aromate cu spanac, in loc de spaghete.
• Midiile proaspete se potrivesc la fel de bine in aceasta reteta.

Avantaje:

• Scoicile sunt o excelenta sursa de fosfor. Acest mineral e necesar pentru sanatatea oaselor si a danturii, care inglobeaza patru cincimi din fosforul din organism.
• Contrar unor pareri larg raspandite, pastele – ca si painea ori cartofii – nu sunt un aliment care ingrasa. Valoarea lor calorica este ridicata doar daca, in sosurile care le insotesc, sunt adaugate mari cantitati de ulei, smantana sau unt. In general, pastele au un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca, in organism, se descompun lent in glucoza si glicogen, asigurand energie pe o perioada lunga de timp.
• Ciupercile Portobello au un gust intens. Toate ciupercile sunt o sursa buna de cupru, care are multe functiuni importante, inclusiv cea de mentinere a sanatatii oaselor si de prevenire a anemiei, dat fiind ca imbunatateste absorbtia de fier din alimente.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
386
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza