Spaghete cu chiftele din vanat

O combinatie de vin rosu si vanat da o nota luxurianta acestor spaghete cu chiftele; reteta are continut scazut de grasimi
 
<p>Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 40 de minute

Ingrediente

500 g carne de vanat tocata
1 ceapa mica tocata marunt
1 ou
3 linguri faina
1 lingura verdeturi mixte proaspete, tocate, ca cimbru si patrunjel
2 linguri ulei de masline extravirgin
340 g spaghete
sare si piper
busuioc proaspat taiat fideluta, pentru ornate

Sos de vin rosu
1 ceapa mica tocata
1 ardei gras rosu, mic, curatat de seminte si tocat
55 g ciuperci tocate
1 tija de telina tocata
1 catel mare de usturoi pisat
300 ml vin rosu
200 ml bulion de vita
1 cutie cu rosii tocate, circa 400 g
1 bouquet garni

Preparare

Se amesteca bine carnea tocata cu ceapa, cu ou, faina si verdeturi. Se asezoneaza cu sare si piper. Se imparte mixtura in 28 de portii. Se presara mainile cu faina si se ruleaza portiile ca sa se obtina chiftele rotunde.
Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare, neaderenta, si se prajesc chiftelele, rostogolindu-le din cand in cand, timp de 8–10 minute sau pana cand se rumenesc uniform. (Se prajesc in transe, daca nu incap toate in tigaie.) Se foloseste o spumiera pentru a scoate chiftelele din tigaie si apoi se lasa deoparte.
Pentru sos, se adauga in uleiul ramas in tigaie ceapa, ardeiul gras, ciupercile, telina si usturoiul si se gatesc 3 minute, amestecand frecvent. Se toarna in tigaie vinul si se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe sosul incet, 5 minute, sau pana cand lichidul a scazut la jumatate.
Se adauga bulionul, rosiile, cu suc cu tot, si bouquet garni-ul. Se da mixtura in clocot, se micsoreaza apoi flacara si se fierbe 10 minute.
Se pun chiftelele inapoi in tigaie si se amesteca in sos. Se fierb la foc mic 10 minute.
Intre timp, se fierb spaghetele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine.
Se gusta sosul si se mai condimenteaza, daca este nevoie. Se arunca bouquet garni-ul. Se impart spaghetele in cele 4 farfurii, iar peste ele se pun chiftelele si sosul lor. Se orneaza cu busuioc si se serveste imediat.

Cateva idei
• Folositi carne tocata de curcan in loc de vanat, si vin alb, in locul celui rosu, la prepararea sosului.
• Vanatul poate fi inlocuit cu carne slaba de porc sau de vita, sau o combinatie a celor doua.
• Serviti, in locul spaghetelor, tagliatelle cu spanac sau o combinatie de paglia e fieno, verzi si albe (amestec de taitei cu ou si cu spanac).

Avantaje
• Vanatul este a alternativa buna pentru carnea de vita: este foarte sarac in grasimi, prin comparatie cu alte carnuri rosii, dar tot contine cantitati utile de fier si vitamine B. Carnea de vanat contine ceva mai putine grasimi decat pieptul de pui fara piele, crud – 1.1 g grasimi la 100 g, prin comparatie cu 1.6 g grasimi.</p>

Vote it up
120
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza