Sos turcesc cu vinete si iaurt

In jurul Mediteranei se gasesc multe variante ale acestei salate de vinete
 
 
<p>Timp de preparare si gatit: circa 1 1/2 ore, plus 15 minute pentru scurgere
Portii 8

Ingrediente

3 vinete, circa 675 g in total
2 catei mari de usturoi
30 g migdale macinate
1 lingura suc de lamaie
1 lingurita chimion macinat
1 lingura ulei de masline extravirgin
150 g iaurt grecesc
50 g masline negre, fara samburi, tocate mare
sare si piper
Pentru servit
3 dovlecei
3 tije de telina
1/2 conopida, desfacuta in buchete mari
8 paini pitta integrale

Pentru ornat
1/4 lingurita paprika
4 masline negre taiate in jumatate, fara samburi

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 180°C (pozitia 4). Se inteapa vinetele in cateva locuri cu o furculita si se pun pe o tava de copt unsa putin. Se coc 40 de minute, intorcandu-le din cand in cand. In tava de copt se adauga usturoiul necuratat si se continua coacerea 20 de minute sau pana cand vinetele sunt foarte moi.

Se scot din cuptor si se lasa vinetele pana cand se racesc destul, apoi se taie in sferturi pe lungime. Se curata coaja si pulpa se pune intr-o strecu-ratoare. Se lasa la scurs circa 15 minute.

Se stoarce cat mai mult lichid din vinete. Se storc cateii de usturoi din coaja lor. Vinetele, usturoiul, migdalele, sucul de lamaie, chimionul si uleiul de masline se amesteca in robotul de bucatarie pana se omogenizeaza. Alternativ, se pun ingredientele intr-un castron si se fac piure cu un mixer de mana.

Se adauga iaurtul si maslinele tocate. Se pun sare si piper dupa gust. Se acopera si se lasa deoparte.

Se incalzeste in prealabil o tigaie grill din fonta sau un grill la foc mare. Se taie dovleceii si telina in batoane de lungimea unui deget, potrivite pentru a fi muiate in sos, si se aranjeaza pe un platou impreuna cu conopida. Se pun painile pitta pe grillul de fonta sau sub grill si se prajesc 2–3 minute pe fiecare parte sau pana cand incep sa se rumeneasca. Se taie fiecare paine in 6 felii si se pun pe platou.

Sosul de vinete se presara cu paprika si se orneaza cu jumatatile de lamaie. Se serveste cu legumele crude si cu painea pitta calda.

Avantaje
• In majoritatea retetelor, vinetele se prajesc si se stie ca absorb grasimea in care sunt prajite. In aceasta reteta ele se coc, ceea ce mentine scazut continutul de grasime.
• Usturoiul nu este numai un ingredient valoros in bucatarie, proprietatile sale medicinale sunt recunoscute de sute de ani. Cei care practica medicina naturista si cei ce vand plante medicinale il utilizeaza la tratarea a zeci de boli, de la piciorul atletului la raceli.
• Maslinele au calorii putine – doar 30 kcal la 30 g, ceea ce inseamna cam 10 masline – si majoritatea grasimii pe care o contin este de tip mononesaturat, sanatos. De asemenea, sunt o sursa de vitamina E.

Cateva idei
• Sosul de vinete se poate face cu 1–2 ore inainte si se tine la frigider. Inainte de a fi servit se lasa sa revina la temperatura camerei.
• Pentru sos marocan de fasole alba cu iaurt, se scurg si se clatesc 2 conserve de fasole cannellini, circa 410 g fiecare. Se pun intr-un robot de bucatarie cu 2 linguri tahini (pasta din seminte de susan macinate), 1 lingura suc de lamaie, 1/4 lingurita chimion macinat si 1/4 lingurita coriandru macinat si se amesteca pana se omogenizeaza. Alternativ, se amesteca ingredientele intr-un castron si se fac piure cu un mixer de mana. Se adauga 150 g iaurt grecesc, 2 linguri coriandru proaspat tocat, 1 lingura menta proaspata tocata, precum si sare, si piper dupa gust. Se orneaza cu un fir de menta proaspata si se serveste cu grisine cu susan sau lipie araba si cu batoane de castraveti si morcovi, precum si cu fasii de ardei gras rosu si galben.</p>

Vote it up
148
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza