Sos proaspat de rosii

Rosiile coapte pe vrej sau cele de toamna, pline de gust, sunt cele mai potrivite, dar, se poate prepara si din rosii din cutie
 
<p>Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25-35 de minute
Reteta pentru circa 600 ml

Ingrediente

2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare tocata marunt
1 catel de usturoi tocat
1 kg rosii, descojite, curatate de seminte si tocate
150 ml vin rosu sau bulion de legume
2 linguri busuioc proaspat tocat sau 1 lingurita busuioc uscat
un praf de zahar
sare si piper
Pentru servit (optional)
8-10 fire busuioc proaspat taiate fideluta
4 linguri branza parmezan rasa sau 4 linguri cu varf de carlionti de branza parmezan

Preparare

1. Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si usturoiul si se gatesc la foc mediu, amestecand ocazional, timp de 5 minute sau pana cand se inmoaie, dar nu se rumenesc.
2. Se adauga rosiile, busuiocul si vinul sau bulionul. Se gatesc la foc moderat timp de 20-30 de minute sau pana cand se ingroasa sosul.
3. Se proceseaza sosul intr-un blender sau robot de bucatarie, pana ce devine omogen, apoi se paseaza printr-o sita deasa, in cazul in care reteta cere un sos foarte fin.
4. Se adauga zahar pentru a echilibra aciditatea rosiilor. Se adauga sare si piper, dupa gust, si se reincalzeste sosul.
5. Se foloseste sosul dupa cum este nevoie. Sau se toarna peste pastele proaspat gatite, se amesteca bine si se presara cu busuioc si parmezan ras, sau carlionti.

Cateva idei
• La inceputul sezonului de rosii, se poate potenta gustul sosului adaugand 1 lingura de pasta de rosii sau pasta de rosii uscate la soare.
• Foloseste 2 cutii de rosii tocate, circa 400 g fiecare, cu suc cu tot, in locul rosiilor proaspete.</p>

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza