Sos cald de prune

Culoarea bogata a acestui sos e uimitoare, iar cu temperatura si gustul sau acrisor ofera contrast inghetatei de vanilie sau oricarui desert
 
<p>Timp de preparare: 5–10 minute
Timp de gatit: circa 10 minute
Portii 4

450 g prune coapte, de desert
150 ml suc de portocale
1 praf de scortisoara macinata
1 praf de cuisoare macinate
1 lingurita zahar brun, sau dupa gust
1 lingurita brandy (optional)
Pentru servit
inghetata sau frozen yogurt de vanilie

Se taie prunele in jumatate si se scot samburii. Se pun fructele intr-o cratita si se adauga sucul de portocala, scortisoara si cuisoarele. Se aduce mixtura lent la fierbere, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe incet timp de 10 minute sau pana ce fructele sunt foarte moi.

Se preseaza mixtura de fructe printr-o sita, intr-un castron. Se adauga zahar si se amesteca, apoi se gusta sosul si se adauga mai mult zahar, daca este necesar. Se adauga brandy, daca se foloseste.

Daca este necesar, se toarna sosul intr-o cratita curata si se reincalzeste cu grija. Se serveste fierbinte, turnat peste cupe de inghetata sau de frozen yogurt.

Avantaje
• Prunele aduc fibre, atat insolubile, importante in prevenirea constipatiei, cat si solubile, care ajuta la protectia impotriva unor forme de cancer.
• Prunele contin putina vitamina C, in comparatie cu alte fructe, dar aceasta este adusa in reteta de sucul de portocale.
• Inghetata sau frozen yogurt-ul sunt metode bune de a adauga calciu la dieta copiilor si adolescentilor, a caror crestere implica cerinte speciale din acest mineral.</p>

Vote it up
246
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza