Somon marinat în stil gravlax

Servește-l ca gustare, împreună cu o salată de roșii și busuioc
 

INGREDIENTE PENTRU 10 PORȚII (gustări)

800 g-1 kg file de somon sau păstrăv-curcubeu (oceanic), cu piele

60 g sare de mare

60 g zahăr

3 lingurițe de semințe de coriandru, prăjite și pisate

1/4 cană (60 ml) vodcă

1 legătură (90 g) mărar proaspăt, tocat

2 sfecle mici sau 1 mare, date pe răzătoare

 

PREPARARE 30 minute, plus 24-36 ore pentru marinare

FIECARE PORȚIE CONȚINE 580 kJ, 138 kcal, 16 g proteine, 6 g grăsimi (1 g grăsimi saturate), 5 g carbohidrați (3 g zahăr), < 1 g fibre, 1 202 mg sodiu

 

Somonul și speciile înrudite se numără printre peștii uleioși – cele mai bune surse posibile de acizi benefici omega-3. În rețeta de față, somonul marinat, feliat foarte subțire, constituie o variantă mai sănătoasă la mult apreciatul somon afumat.

 

1 Îndepărtează oasele mici ale somonului, folosind o pensetă. Așază peștele, cu partea cu piele în sus, într-un vas nu foarte adânc, din ceramică sau sticlă.

2 Combină într-un castronel sarea, zahărul, semințele de coriandru, vodca, mărarul și sfecla rasă. Răsfiră jumătate din mixtură peste somon și întinde-o uniform, apoi întoarce peștele și unge-l bine cu restul mixturii. Acoperă somonul cu 2 straturi de folie alimentară. Plasează peste el un platou sau o tavă, și presează-l așezând deasupra câteva cutii de conserve pline sau o pungă mare de orez. (Greutatea va aplatiza peștele.) Lasă somonul în frigider, la marinat, 24-36 de ore.

3 Îndepărtează mixtura de sfeclă de pe pește, apoi șterge-l cu șervete de hârtie. Folosind un cuțit ascuțit, cu lamă lungă, taie somonul marinat în felii foarte subțiri și servește-l.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Pentru a evita să faci murdărie în jur atunci când aplici marinata, pune peștele și mixtura de sfeclă într-o pungă resigilabilă mare. Închide etanș punga și presează somonul în marinată.

Poți face gustări pentru o masă festivă aranjând felii din peștele astfel preparat deasupra unor rondele subțiri de castravete sau rondele de pâine de secară, apoi răsfirând deasupra mărar proaspăt.

Pentru a obține o salată deosebită, combină feliile de pește cu un amestec de frunze de salată și ridichi feliate, adăugând la final o vinegretă cu muștar.

Servește peștele împreună cu o salată de roșii și busuioc; folosește roșii cherry, dacă preferi.

 

Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza