Somon cu maioneza si tarhon

Se poate servi cald sau rece, alaturi de o salata de mazare ori fasole verde si de paine cu coaja crocanta
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 35 de minute

Ingrediente:

4 medalioane de somon, sau fileuri, circa 125 g fiecare
150 ml vin alb sec
1-2 foi de dafin
fasiute subtiri de coaja de lamaie

Maioneza cu tarhon
4 linguri de maioneza
150 g iaurt cu continut scazut de grasimi
coaja rasa fin de la 1 lamaie
2 linguri de tarhon proaspat, tocat

Salata de cuscus
250 g cuscus
4 rosii, tocate
3 cepe verzi, tocate
55 g nasturel, tocat mare
1 lingura de ulei de masline extravirgin
zeama de la 1 lamaie
sare si piper

Preparare:

Se pun bucatile de somon intr-o tigaie neaderenta, adanca. Se toarna deasupra vinul, se adauga foile de dafin si coaja de lamaie si se asezoneaza dupa gust. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se poseaza somonul 5-6 minute, sau pana cand este facut – trebuie sa ramana putin translucid in centru.

Intre timp, se amesteca maioneza cu iaurtul, coaja rasa de lamaie si tarhonul. Se asezoneaza cu sare si piper si se transfera mixtura intr-un castron.
Cand pestele este gata, se scurge o parte din lichid intr-un vas gradat si se completeaza cu apa clocotita, ca sa se obtina 360 ml. Se acopera tigaia cu un capac, pentru ca somonul sa se pastreze cald, si se ia de pe foc.
Se toarna cei 360 ml de lichid peste cuscus, intr-un castron mare, si se lasa 3-4 minute ca sa fie absorbit. Se afaneaza cuscusul cu o furculita, apoi se incorporeaza in el rosiile tocate, ceapa verde si nasturelul. Se stropeste cu ulei de masline si zeama de lamaie; se amesteca bine si se asezoneaza dupa gust.
Se serveste somonul cald, cu salata de cuscus si maioneza cu tarhon.

Cateva idei:

• Daca va place aroma lichiorului de anason, posati somonul in 100 ml apa, amestecata cu 4 linguri de lichior (Pernod sau Pastis). Aroma anasonului se potriveste cu tarhonul din maioneza.
• Smantana acra, smantana dulce si iaurtul gros, in stil grecesc – toate pot inlocui iaurtul degresat la prepararea sosului.
• Pentru o maioneza cu nasturel, inlocuiti tarhonul cu 30 g nasturel tocat.
• Pentru ocazii speciale, gatiti un somon intreg si serviti-l garnisit cu niste carlionti de coaja de lamaie si tarhon proaspat. Ca sa gatiti somonul, asezonati-l si inveliti-l lejer intr-o bucata mare de folie, unsa cu putin ulei, apoi coaceti-l la 180°C, in jur de 10 minute pentru fiecare 450 g. Un somon intreg, de 2-2,5 kg, poate satura 10 persoane, ca parte a unei petreceri stil bufet, asa ca triplati cantitatile de maioneza si cuscus.

Avantaje:

• Combinatia de maioneza cu iaurt degresat alcatuieste un sos mai usor, cu mai putine calorii decat daca s-ar folosi doar maioneza.
• Cuscusul, preparat din semolina, este un aliment de baza in multe tari nord-africane. Are un continut scazut de grasimi si este bogat in carbohidrati cu amidon.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza