Soia: beneficii controversate

Studii recente arata si care sunt efectele secundare ale consumului alimentelor pe baza de soia
 
<p>
Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva.

Daca doriti sa consumati mai multa soia, este indicat sa o introduceti treptat in dieta, tinand cont de faptul ca sanatatea presupune echilibru si varietate de alimente cu rol nutritiv si nu axarea pe un singur produs.

Ce spun ultimele studii despre beneficiile consumului de soia?

•    Cercetari mai vechi au sugerat ca folosirea zilnica a proteinelor din soia poate scadea usor nivelul de colesterol rau (LDL). Studii mai noi, publicate de Harvard School of Public Health, sustin altceva: conform comitetului de nutritie al American Heart Association (AHA), 50 de grame de soia consumate zilnic scad colesterolul rau cu circa trei procente. In plus, 50 de grame de proteina de soia este mai mult decat jumatate din necesarul zilnic de proteina al unei persoane adulte. Desi efectul asupra colesterolului este nesemnificativ, comitetul AHA recomanda proteinele din soia pentru beneficiile asupra inimii si asupra vaselor de sange, pentru faptul ca inlocuieste carnea rosie sau pentru ca furnizeaza grasimi polinesaturate, fibre, vitamine, minerale si pentru ca sunt sarace in grasimi saturate.
•    Unele teorii sugereaza ca suplimentele cu isoflavone din soia pot reduce bufeurile la femei, in perioada menopauzei. Boabele de soia sunt bogate in fitoestrogeni. In unele tesuturi, aceste substante imita actiunea estrogenilor. Cu toate acestea, rezultatele practice nu sunt concludente. Conform unui articol publicat de BBC, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina sau sa ateste faptul ca soia poate ameliora bufeurile sau usura alte simptome ale menopauzei.
•    Rolul posibil al soiei in riscul de cancer de san este nesigur. Unele studii arata usoare beneficii ale consumului de soia, altele nu demonstreaza nici o legatura. Exista cateva rapoarte care sugereaza ca suplimentele concentrate de proteine din soia pot stimula cresterea celulelor de cancer de san.
•    Desi substantele din soia ar putea proteja impotriva cancerului ovarian, colorectal, de prostata sau de alte tipuri, nu exista dovezi in acest sens.
•    In cazul prevenirii pierderii memoriei sau al declinului cognitiv ce apare odata cu varsta, rezultatele studiilor sunt inca contradictorii.

Posibile efecte colaterale:

•    Soia este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor, ca aliment sau supliment alimentar, daca este utilizata perioade scurte de timp. Sunt posibile probleme minore de stomac sau intestine: greata, balonari, constipatie.
•    In cazuri rare, pot fi semnalate reactii alergice – probleme de respiratie sau iritatii.
•    Nu s-a stabilit cat de sigura este utilizarea pe termen lung a isoflavonei din soia.
•    Se recomanda ca femeile care sunt expuse unui risc crescut de aparitie a cancerului de san sau altor afectiuni hormonale (cancer ovarian sau de uter), ar trebui sa fie in mod special atente la folosirea acestui produs. Discutati cu medicii specialisti despre orice tratamente alternative sau complementare.

</p>
Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza