Socul este un bun detoxifiant

Florile și frunzele de soc au utilizări medicinale diverse
 

Originar din Europa și America de Nord, arborele de soc cu frunze căzătoare poate atinge înălțimi de 10 metri. Mănunchiurile mari și plate de flori crem apar în mai, degajând un parfum dulce și pătrunzător. Ele sunt urmate de fructe mici, negre, pline cu un suc violaceu.

 

Compuși activi

Florile de soc conțin tanini, potasiu, mucilagiu, fenoli și flavonoide. Scoarța conține sambucină, o substanță asemănătoare cu alcaloizii. Fructele, utilizate adesea ca sirop, gem sau vin, sunt bogate în antocianine, acid folic și vitaminele A și C. Ele mai conțin flavonoide și glu­cozide cianidinice, care sunt otrăvitoare în doze mari.

Utilizări medicinale

Florile și fructele de soc au calități expectorante și favorizează transpirația, ajutând astfel la scăderea febrei și la eliminarea toxinelor din organism. Datorită acestor efecte combinate, socul este util `n  tratarea răcelilor și gripei. În 1990, cercetătorii bulgari au descoperit că socul are acțiune antivirală împotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) și a virusurilor influenza, tipurile A și B. Dovezi clinice recente din Israel arată, de asemenea, eficacitatea socului împotriva diverselor tulpini gripale. Dacă este administrat în doze suficiente în timpul infecției, socul poate scădea mult timpul de recuperare după gripă. Un studiu francez publicat în 1983 a demonstrat că preparatele din soc au efect diuretic. Fructele sunt ușor laxative. Un decoct din flori de soc constituie o apă de gură sau o gargară pentru combaterea inflamațiiilor gingivale și ale gâtului. Se pare că rădăcina este insecticidă – bursucii se masează puternic pe blană cu ea pentru a scăpa de păduchi. Decoctul, folosit topic, ar putea fi eficient împotriva pediculozei scalpului.

Preparare și dozaj

• În tratamentul gripei, răcelilor și guturaiului

Infuzie: Puneți 2-5 g de flori uscate la o cană de apă clocotită. Infuzați timp de 5-10 minute și strecurați. Beți cel puțin 3 căni pe zi.

Tinctură (1:5 în alcool 25%): Luați 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.

• În tratamentul inflamațiilor gâtului și gingiilor (gingivită) sau ale gurii

Decoct: Puneți 50 g de flori la 1 l de apă. Fierbeți timp de 5 minute, apoi lăsați amestecul să se răcească. Folosiți decoctul ca gargară sau ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate” 

Vote it up
136
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza