Smoothie de zmeura si sfecla

Culoarea intensa si textura catifelata a acestui amestec plin de vitamine il fac pur si simplu irezistibil

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

2 sfecle fierte (circa 125 g in total), racite si apoi tocate mare
55 g zmeura proaspata sau congelata
250 ml de suc de merisoare
200 g iaurt, rece
boabe de zmeura, pentru ornat (optional)

Preparare:

Se pun sfecla, zmeura si sucul de merisor intr-un robot de bucatarie (sau blender) si se proceseaza pana la omogenizare.

Se strecoara amestecul printr-o sita de nailon intr-o carafa, pentru a indeparta semintele de zmeura, apoi se adauga aproape tot iaurtul si se amesteca bine.

Se toarna bautura in 4 pahare, iar deasupra se toarna restul de iaurt. Se amesteca rapid iaurtul la suprafata, apoi se decoreaza bautura cu boabe de zmeura. Se serveste imediat.

Cateva idei:

• Pentru o supa rece, racoritoare, aceasta bautura se poate subtia cu apa minerala plata.
• Pentru un plus de gust, se adauga putin sos iute de hrean, sau o cantitate mica de arpagic proaspat, tocat, de patrunjel sau de marar.
• In aceasta reteta se poate folosi si sfecla fiarta din comert, ambalata in vid, dar nu se poate utiliza sfecla murata in otet.
• Pentru a gati sfecla proaspata, se spala si se lasa intreaga (cu tulpini, inclusiv frunzele, si coaja). Se pune sfecla intr-o oala, se acopera cu apa si se da intr-un clocot. Apoi se micsoreaza flacara, se acopera cu un capac si se fierbe 20-40 de minute, in functie de marimea sfeclei, pana ce s-a fragezit. Se scurge, apoi se raceste sub un jet de apa, la chiuveta. Se indeparteaza coaja prin frecare si se lasa sa se zvante pe prosoape de hartie.
• Pentru o bautura de sfecla, se face un piure dintr-o bucata de castravete, de 5 cm lungime (curatat de coaja sau nu, dupa cum doriti), cele 2 sfecle, 20 g frunze proaspete de menta si 200 ml apa. Se adauga apoi 100 g iaurt si 1-2 linguri de zeama de lamaie, dupa gust. Se orneaza paharele cu rondele de castravete si frunze de menta.

Avantaje:

• In mod traditional, despre sfecla se credea ca este buna pentru sanatatea sangelui – probabil datorita culorii ei rosii. Sfecla contine folati din belsug, esentiali in geneza globulelor rosii, ca si in dezvoltarea optima a sistemului nervos la fetusi.
• Atat zmeura, cat si sucul de merisor sunt bogate in vitamina C; zmeura contine si vitamine din grupul B.
• De asemenea, sucul de merisor contine un compus ce impiedica proliferarea bacteriilor E. coli, responsabile pentru infectii ale vezicii si tractului urinar.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
261
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza