Slabeste cu ajutorul psihologului

Terapeutii il fac pe pacient sa constientizeze ca mancarea in exces ii pune sanatatea si chiar viata in pericol
 
<p>Depresia, plictiseala, stresul, lipsa de apreciere si a controlului reprezinta principalele motive pentru care ne ingrasam, dincolo de factorul genetic, sunt de parere psihologii. "Exista persoane care se ingrasa atunci cand trec printr-o perioada grea, ca de exemplu cand au examene sau traverseaza un interval de timp stresant. Atunci, mancarea devine un refugiu. Apoi, persoanele mananca din obisnuinta, nu pentru ca organismul le cere", a declarat pentru Gandul psihologul Roxana Niculescu.
Specialistul subliniaza ca aceasta metoda de a scapa de surplusul de kilograme nu se adreseaza persoanelor care asteapta minuni peste noapte. "Persoanele care au probleme cu greutatea trebuie sa realizeze faptul ca este contraindicat sa slabesti repede si mult. Scopul nostru este de a-l face pe pacient sa constientizeze ca mancarea in exces ii pune sanatatea si mai tarziu viata in pericol. Apoi, persoana care apeleaza la un psiholog pentru a slabi este ajutata sa adopte si sa urmeze pe tot parcursul vietii un stil de viata sanatos", spune terapeutul Niculescu.
Instabilitatea emotionala ingrasa
Studiile de specialitate au demonstrat ca efectele pierderii si recastigarii greutatii corporale sunt chiar mai nocive pentru sanatate decat pericolele supraponderalitatii initiale. Potrivit psihologilor, atunci cand dorim sa reducem greutatea corporala, cel mai important factor de care trebuie sa tinem seama este cel emotional. "Exista o probabilitate destul de mare ca persoanele care au cateva kilograme in plus sa aiba o instabilitate emotionala", mentioneaza psihologul Niculescu.
Astfel, anumite persoane mananca atunci cand sunt suparate sau confuze, pentru altele mancatul poate fi o forma prin care sa evite sa se gandeasca la probleme sau sa actioneze pentru a le rezolva. Potrivit specialistilor, discutiile cu un psiholog ajuta la depasirea starilor emotionale si la schimbarea comportamentului alimentar.
Zece sedinte - media pentru a scapa de mancatul in exces
Psihologii spun ca procesul de slabit presupune si consultul unui medic nutritionist. "Noi nu putem face o dieta personalizata, nutritionistul este cel care decide ce regim este adecvat fiecarui individ in parte. Rolul psihologului este de a motiva persoana supraponderala sa urmeze regimul", spune Roxana Niculescu.
Potrivit specialistilor, procesul de slabire incepe in timpul sedintelor de terapie psihologica si continua dupa terminarea acestora. "Terapeutul il ajuta pe client sa scape de dependenta de a manca, iar procesul de slabire se va intampla de la sine. O medie a sedintelor in care pacientii scapa de aceasta problema este de zece sedinte, timp in care persoana in cauza renunta la excesul de mancare si il va inlocui cu alte activitati, ca de exemplu sportul", conchide specialistul Niculescu.</p>
Vote it up
231
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza