Singuri la parinti, dar tot sociabili

Multi parinti cu un singur copil isi fac griji cu privire la capacitatea acestuia de a socializa, in lipsa fratilor si a surorilor
 
<p>Specialistii spun insa ca nu exista motive de ingrijorare. Un studiu realizat in Statele Unite si citat de BBC, la care au participat mai mult de 13.000 de adolescenti cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani a demonstrat ca micutii singuri la parinti erau preferati ca prieteni in aceeasi masura cu cei care au frati. Un studiu anterior, realizat de cercetatorii de la Ohio State University, arata ca la varsta prescolara copiii singuri la parinti sunt mai putin sociabili, insa recupereaza cu succes pe parcursul anilor de scoala.
Sociologii au folosit pentru analiza datele culese de la mai mult de 100 de scoli, in anul scolar 1994 – 1995. Fiecare student a primit o lista cu numele tuturor colegilor de scoala si a fost rugat sa mentioneze cel putin cinci fete sau baieti cu care este prieten, astfel incat cercetatorii sa poata determina cat de popular este un elev, in functie de numarul de persoane care l-au considerat apropiat.
In medie, elevii participanti la studiu au fost nominalizati ca fiind prieteni de cinci persoane si nu s-a constatat vreo diferenta semnificativa din acest punct de vedere intre cei care au frati si cei care au crescut singuri la parinti. In plus, numarul fratilor unui elev nu pare sa afecteze vreun fel popularitatea in mediul scolar. Aceasta nu a fost influentata nici de alti factori, precum statutul socio-economic, varsta parintilor, rasa sau faptul ca ar fi crescuti de un singur parinte.
“Pe masura ce familiile din statele industrializate devin din ce in ce mai mici, creste ingrijorarea cu privire la modul in care va fi afectata societatea de numarul crescut de familii cu un singur copil”, sustine Donna Bobbitt-Zeher, profesor de sociologie la Ohio State University si coautor al studiului. Specialistii se tem ca micutii care cresc fara tovarasia fratilor isi pot pierde parte din abilitatile sociale.
“Nu cred ca elevii trebuie sa isi faca griji ca lipsa fratilor le-ar putea afecta abilitatea de a interactiona cu alte persoane, atata timp cat pot socializa cu colegii de scoala. Copiii care nu au avut posibilitatea sa socializeze acasa, cu fratii, isi pot dezvolta abilitatile sociale in timpul anilor de scoala”</p>
Vote it up
197
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza