Singurătatea dăunează sănătății

Izolarea socială, unul dintre cei mai dăunători factori pentru sănătate
 

Multe dintre mesajele fundamentale au rămas neschimbate: faceți mișcare, mâncați fructe și legume și renunțați la fumat.

Însă rezultatele studiilor recente ne-au furnizat un nou mesaj despre sănătate, care n-are nimic de-a face cu alimentația sau exercițiile, ci cu oamenii alături de care trăim.

Specialiștii care au participat la studiul despre prevenirea bolilor ne-au spus răspicat că relațiile sănătoase sunt extrem de importante pentru sănătate. 79% au afirmat că izolarea socială are un efect „cât se poate de dăunător“ sau „extrem de dăunător“ asupra sănătății. Iar „interacțiunile fericite cu prietenii și familia“ sunt considerate o strategie preventivă mai importantă decât „eliminarea grăsimilor saturate din alimentație“!

Un motiv pentru care familia și prietenii sunt atât de importanți poate fi acela că ne ajută să combatem stresul și depresia. Am fost șocați când am aflat câți medici consideră că stresul este un factor de risc al bolilor severe; de fapt, 83% din ei au spus că stresul necontrolat este „cât se poate de dăunător“ sau „extrem de dăunător“ pentru sănătate. Stresul a fost considerat mai periculos chiar decât a avea cu 15 kg peste greutatea normală. (Nu e de mirare că peste jumătate dintre medici au spus că meditația sau alte tehnici de combatere a stresului sunt extrem de benefice pentru sănătate.) Depresia a fost clasificată mult mai sus decât hipercolesterolemia pe scara factorilor de risc, considerându-se că are cel mai mare potențial de a cauza boli cronice.

Ce înseamnă asta? Simplu spus, ceea ce se petrece în mintea și sufletul dvs. are un efect profund asupra corpului dvs. Stresul cronic afectează funcționarea sistemului imunitar și chiar reduce eficiența vaccinurilor. El ridică nivelurile așa-numiților hormoni ai stresului, precum cortizonul.

Sursa: Reader’s Digest – “O viață fără boli” 

Vote it up
92
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza