Siguranta elevilor, motiv de ingrijorare

Tragedia de la Craiova, in care un baiat a fost ucis in fata scolii, readuce in atentie securitatea elevilor
 
<p>Victimele atacului din apropierea liceului „Tudor Argezi" din Craiova erau in drum spre scoala, ciocnirea dintre tineri a si avut loc in imediata vecinatate a unitatii de invatamant, iar existenta unui conflict intre cei doi adolescenti si agresorul lor era un fapt cunoscut. 
„Cu alte cuvinte", apreciaza deputatul PDL Catalin Croitoru, vicepresedinte al Comisiei de invatamant din Camera, „daca fortele de ordine si-ar fi facut datoria, aceasta tragedie putea fi evitata".
In ultimul timp, incidente asemanatoare au loc in toata tara. La Ploiesti, in ciuda dotarii unitatilor de invatamant cu camere de supraveghere video si cu paznici, violenta pare a fi un fenomen imposibil de combatut. Ultimul incident, soldat cu ranirea unuia dintre elevi, s-a petrecut la inceputul saptamanii trecute, in curtea Grupului Scolar „Sfantul Apostol Andrei", din nordul orasului. Cristian Mihaiu, un tanar de 21 de ani care invata la seral, i-ar fi adresat cuvinte urate Marei Mihai, o eleva in clasa a X-a. Fata a chemat in ajutor doi baieti din afara scolii care l-au atacat cu un spray lacrimogen si i-au spart capul seralistului cu un bolovan.
Politia afla tardiv
Bataia nu a durat mai mult de cinci minute, timp insuficient pentru ca politistii de la sectia 2, aflata la doi pasi de unitatea scolara, sa intervina. „Nu ne putem lauda cu niste elevi «usa de biserica». Mara e, insa, un copil bun, dar cu o familie destramata. Eu am un singur paznic, care nu poate fi omniprezent, si nu ne permitem sa mai angajam unul, pentru ca la noi invata copii foarte saraci ", a explicat Cornelia Angelescu, directorea liceului. Batausilor le-a fost intocmit dosar penal pentru acuzatia de lovire si de port fara drept al spray-ului iritant.
Incidentele se inmultesc
Acesta nu este singurul eveniment care a pus in pericol viata unor elevi aflati la scoala. La Grupul Scolar „Victor Slavescu", un elev de 17 ani a imprastiat recent spray lacrimogen intr-o clasa, in timpul orelor. Din aceasta cauza, o adolescenta cu probleme cardiace a fost la un pas de moarte. In ambele cazuri, elevii „problema" au fost sanctionati doar cu scaderea notei la purtare.
Camerele video exista doar de forma
Potrivit unei situatii puse la dispozitie de reprezentantii Politiei Comunitare, in Ploiesti exista 70 de scoli cu 230 de camere video. Aproape jumatate dintre acestea, au insa probleme tehnice, fiind nefunctionale. „Noi am anuntat mai departe pe cei de la Primarie, care trebuie sa le repare. In rest, suntem atenti la ceea ce se intampla in scolile unde camerele ne redau imagini", a declarat Lavinia Dumitrescu, purtator de cuvant.
Elev cu bodyguard la Piatra Neamt
Alexandru Scutaru (15 ani), elev in clasa a IX-a la Grupul Scolar Economic-Administrativ din Piatra Neamt, vine de cateva zile la scoala cu o garda de corp. Adolescentul a fost batut crunt de fiul vanzatoarei de la magazinul situat peste drum de poarta liceului. Conflictul ar fi pornit de la un repros facut vanzatoarei care nu i-ar fi dat elevului restul potrivit. Fiul femeii de la tejghea, Virgil Munteanu (34 de ani), a vrut sa se razbune. „Copilul meu a fost lovit peste fata, cu genunchiul in piept, a fost izbit de pamant ", a declarat Ghiocel Scutaru, tatal elevului. Chiar si tatal a fost agresat cu un spray iritant, o ora mai tarziu , cand a venit sa ii ceara socoteala agresorului, si s-a ales cu masina distrusa. „Huliganul mi-a spart masina cu o bata si m-a amenintat cu un topor. Am reusit sa sun la 112, iar cei doi politisti veniti au reusit sa il imobilizeze", a declarat Ghiocel Scutaru.
Elevii si profesorii se tem
„Este al doilea caz de elev batut de aceasta persoana de cand sunt eu director. Sper ca de data aceasta sa se aplice legea, pentru ca traim cu teama ca putem fi atacati cu toporul, chiar langa gardul liceului", a declarat Diana Scumpu, directoarea Grupului Scolar.
Agresorul, Virgil Munteanu, a fost retinut de politisti pentru numai 24 de ore, iar de frica lui, sefii liceului au decis sa incuie poarta scolii pe toata perioada cursurilor. „Am facut sedinta cu elevii si le-am explicat ca trebuie sa vina cu pachetel de mancare de-acasa", a declarat directoarea Scumpu.
Pedepse mai mici sub 18 ani
In masura in care se va constata ca fapta minorului care a injunghiat doi elevi la Craiova a fost premeditata, infractiunea va fi incadrata de procurori la omor calificat si autorul risca o pedeapsa intre 15 si 25 de ani.Articolul 109 din Codul Penal mentioneaza insa, ca pentru minori limitele pedepselor se reduc la jumatate, ceea ce inseamna ca ucigasul poate primi maximum 12 ani si sase luni de detentie.
Un alt caz de omor calificat in care a fost implicat un minor s-a petrecut anul trecut cand Alexandra Pintili, o fata de 16 ani si-a omorat mama cu o toporisca. Fata a primit 8 ani de inchisoare, sentinta care a fost contestata.
Incidentele violente in lume
In ultimul an au avut loc mai multe incidente violente intre elevi, mai ales in Statele Unite, dar si in Germania si in Ungaria. Cel mai recent s-a produs pe 28 septembrie, la biblioteca Universitatii Texas, unde un student, purtand o masca de schi a tras cateva focuri de arma, apoi s-a sinucis, din motive inca necunoscute. In noiembrie anul trecut, un student a deschis focul la Universitatea din Pecs (Ungaria), omorand un alt student de 19 ani si ranind alte trei persoane. Cel mai grav atac din Europa a avut loc in martie 2009, in Germania. Noua elevi si trei profesori au fost ucisi la Liceul din Winnenden. Atacatorul a fugit de la locul faptei, dupa care a ucis alte trei persoane inainte de a se sinucide. Asasinul avea 17 ani si avea probleme psihice.
Opinia specialistului: Violenta, o problema presanta
Aura Stanculescu Psihopedagog
Probabil ca incidentul de la Craiova a fost generat de o situatie particulara. Pentru a evita astfel de violente, actul educational ar trebui sa fie prezent in scoala, dar si acasa, sau in modelele pe care le oferim. Ar trebui sa existe prevenire, informare, programe speciale - pentru parinti si copii. Profesorii sunt obligati sa fie atenti la comportamentul elevului si sa-l trimita spre consiliere, atunci cand e cazul.</p>
Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza