Si trabucul este foarte nociv

Acesta contine nicotina cat un intreg pachet de tigari 
 
<p>Similar tigaretelor, trabucul cauzeaza dependenta cronica de nicotina. Desi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzeaza de fapt dependenta, este absorbita in organism la nivelul cavitatii bucale. Astfel ca un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existenta intr-un pachet de tigari.

Trabucul difera ca marime de tigara, insa, in comparatie cu fumul de tigara, cel de trabuc nu este, de regula, inhalat. Tigaretele pot avea marimi diferite si contin, de obicei, mai putin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o tigara ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, in schimb, necesita un timp mai indelungat pentru a-l fuma si poate contine intre 1 si 20 de grame de tutun.
“Trabucul este cel putin la fel de daunator ca tigara: are in compozitie aceleasi substante nocive provenite din frunza de tutun, creeaza dependenta cronica  iar, pentru ca fumul nu este tras in plamani, induce senzatia ca nu ar fi daunator. Mai mult, trabucul a fost mult timp asociat cu ideea de prestanta, maturitate si chiar “a fi un aristocrat”. Au contribuit la formarea acestei perceptii filmele, reclamele, mass media. Astfel ca a devenit un obicei atragator inclusiv pentru adolescentii aflati la varsta cautarii identitatii personale si animati de atribute precum: curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi diferit, de a fi la moda, de a imita adultii: parinte, frate mai mare, actor indragit, personalitate publica”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

In Romania, peste 20% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani fumeaza zilnic potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Acelasi raport arata ca probabilitatea ca o persoana care este tanara acum sa moara inainte de implinirea varstei de 60 de ani e de 107 la 1000.

Abordarea adolescentilor fumatori este o problema delicata care trebuie sa tina cont de specificul transformarilor ce tin de varsta, dar si de structura personalitatii fiecarui tanar. La tineri, decizia de a fuma decurge dintr-un complex de factori precum: atitudinea, normele sociale, presiunea sociala si propriile convingeri. Mai mult, presiunea mediatica poate fi, la randul ei, determinanta. Un studiu realizat in Germania care a urmarit pe o perioada de 5 ani rolul publicitatii asupra initierii fumatului la tineri, a constatat cresterea incidentei fumatului, cu predilectie, in randul tinerelor fete, la sfarsitul acestui interval, cu 62%. Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabila indusa de reclamele la anumite marci de tigarete. Sa ne gandim, de exemplu, la personalitatile din Romania care fumeaza trabuc in public, sunt fotografiate si apar in presa cu fotografii in care fumeaza trabuc. In momentul in care sunt indragite de tineri, devin model de urmat. Gradul de imitare a comportamentului unei personalitati este direct proportional cu gradul de apreciere a unui tanar fata de acea personalitate publica. Fumatul de trabuc se asociaza astfel cu ideea de “a fi cool”. Daca fumezi trabuc esti “diferit”. Si asta in contextul in care numarul adolescentilor care fumeaza trabuc a crescut semnificativ in ultimii ani, unii adolescenti baieti preferand trabucul in detrimentul tigarii, `n multe tari.

Dependenta de nicotina este o boala cronica. Si, ca orice boala, cere un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc din tot sufletul sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat  si implicati cu sufletul in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala deosebit de grava - dependenta de nicotina. Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920. </p>

<p>(P) Refinanteaza 50.000 euro cu 290 euro rata lunara. Afla cum </p>

Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza