Si cearta e buna

Un barbat insurat argumenteaza de ce sunt sanatoase si disputele
 
<p>
Te certi. Nu vrei si, totusi, o faci. Te certi din cauza lucrurilor pe care ea le face si tie nu-ti plac si din cauza lucrurilor pe care le faci tu si ii displac ei. Lucrurile in sine nu sunt importante, ceea ce conteaza este ca amandoi le faceti. Poti spune ca tu te certi cu ea din cauza metehnelor ei, iar ea poate zice ca certurile sunt din cauza obiceiurilor tale si ca va certati aproape in fiecare zi pentru ca acestea nu se schimba. In realitate insa, va certati pentru ca sunteti casatoriti, iar cearta e parte intrinseca a casniciei, la fel ca sexul.

Din ce cauza va certati? Simplu: din aceleasi motive din care o faceti intotdeauna. Va certati din motivele care au cauzat si disputele anterioare. Daca vreti sa ramaneti casatoriti, atunci secretul nu este capacitatea voastra de a nu va mai certa, ci aceea de a continua s-o faceti in acelasi stil.

Certurile nu sunt doar lupte care par ca nu se termina. Sunt discutii care aduc pe tapet subiecte diferite fata de cele de la care s-a pornit. Sunt volatile, deseori pline de fantezie si intotdeauna teribil de personale. Sunt, cu alte cuvinte, cam ce ar trebui sa fie sexul intr-un cuplu. Oamenii stiu mai multe despre certurile voastre decat credeti voi ca stiu. Copiii vostri, in mod special, nu pot fi pacaliti. Nu faceti sex in fata lor, dar va certati cu ei de fata sau prin preajma lor, iar conflictele voastre vor ramane intotdeauna pentru ei ca o introducere in complexitatea vietii de adult. Voi credeti ca unele certuri sunt banale deoarece sunt din cauze minore. Copiii inteleg ca nu exista certuri minore pentru ca oricare dintre ele poate degenera in ceva mai grav care, poate duce la sfarsitul casniciei.

Ce fel de lupta este asta? Genul de lupta in care tu castigi. Problema nu este cine poate castiga, pentru ca oricine o poate face daca isi doreste sa castige cu pretul pierderii respectului sau al iubirii. Problema este cine e capabil sa reziste dorintei de a castiga, tentatie care exista ca orice alta din timpul unei casnicii. Dar cum sa faci asta? Pai, cea mai buna solutie este sa nu te duci suparat la culcare, dupa cum spun bunicii nostri.

Apoi, nu spune lucruri care nu trebuie spuse si nu te certa daca ai baut. Nu in ultimul rand, nu termina o disputa inselandu-ti partenerul, in loc sa te impaci culcandu-te cu el. Infidelitatea este masura finala a victoriei, dar si a infrangerii. Vei spune atunci: de ce sa mai lupti, de ce te mai certi daca nu poti sa castigi? Te lupti pentru putere, bineinteles, dar, daca ai o casnicie sanatoasa, te lupti si pentru restabilirea echilibrului de puteri, in loc sa accepti, resemnat, esecul.

Certurile sunt un mod de exprimare a nemultumirilor fata de persoana cu care ai ales sa-ti traiesti viata, dar, daca mariajul e unul sanatos, atunci se termina cu un armistitiu, nu cu o infrangere. Fidelitatea conteaza intr-o casnicie. Dar conteaza si certurile. Pentru ca partea cea mai importanta intr-o casnicie e iertarea, iar aceasta nu vine de la sine. Trebuie sa lupti pentru ea.

10% este procentul in minus al casatoriilor din 2011, comparativ cu anul trecut, cand au fost inregistrate 115.778 de cununii. Rata divorturilor e in crestere. Sursa: Eurostat

</p>
Vote it up
163
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza