Sfaturi financiare pentru fiul meu

Zece lecții despre bani, de la un tată către fiul lui
 

SOȚIA MEA ȘI CU MINE ne-am bucurat recent de venirea pe lume a fiului nostru. Este pur și simplu cea mai uluitoare experiență prin care ar putea trece cineva.

Singurul lui interes în momentul de față este să ne țină treji 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. Dar știu că într-o bună zi – mult timp de acum înainte – va avea nevoie să învețe câteva lucruri despre finanțe. Așa că m-am gândit ce sfaturi aș vrea să-i dau atunci când va veni vremea să înțeleagă.

 

1. Ai putea crede că îți dorești o mașină scumpă, un ceas ultimul răcnet sau o casă enormă. Crede-mă, nu îți dorești cu adevărat așa ceva. Ceea ce vrei, de fapt, este să câștigi respectul și admirația oamenilor de lângă tine. Ești tentat să crezi că atunci când deții lucruri scumpe automat ceilalți se vor raporta la tine cu respect și admirație. E o falsă impresie, așa ceva nu se întâmplă aproape niciodată.

Atunci când vezi pe cineva care conduce o mașină luxoasă, cel mai probabil nu îți spui „Mamă, ce cool e tipul de la volan“. În schimb, gândim „Mamă, dacă așa avea o mașină din asta, lumea ar zice că sunt cool“. Vezi ironia? Nimănui nu îi pasă de fapt de tipul care conduce mașina. Așa că distrează-te, cumpără-ți lucruri drăguțe, dar fii conștient de faptul că modestia îți poate aduce mai mult respect din partea celorlalți decât vanitatea.

 

2. E perfect normal să presupui că succesul financiar se câștigă, la fel cum eșecul financiar intervine din vina ta. În mare parte așa este, dar afirmația rămâne totuși valabilă doar până la un anumit punct. Viețile oamenilor sunt o reflexie a experiențelor prin care au trecut și a oamenilor pe care i-au întâlnit, iar multe dintre aceste experiențe și mulți dintre acești oameni sunt un rezultat al norocului, întâmplării sau șansei.

Unii dintre noi ne naștem în familii ce încurajează educația, alții provenim din medii care sunt împotriva școlii. Unii dintre noi ne naștem în țări cu o economie înfloritoare, pe când alții ne naștem în zone de război, sărace sau izolate de civilizație. Ține minte asta atunci când judeci oamenii, inclusiv propria persoană.

 

3. Poate că sună dur, dar îți doresc ca la un moment dat în viața ta să fii sărac. Nu îți doresc să te chinuiești sau să fii nefericit din această cauză, dar nu există altă modalitate de a învăța valoarea banilor, fără să simți lipsa lor. Te învață diferența dintre necesitate și dorință. Te va învăța să drămuiești, să economisești și să îți faci un buget. Te va învăța să te bucuri de ceea ce ai, să repari ce e stricat și să cumperi lucruri la prețuri reduse. Sunt lecții esențiale de supraviețuire.

 

4. Dacă ești la fel ca majoritatea oamenilor, o să îți petreci mare parte din viața de adult gândind: „Când o să ajung să economisesc/câștig X bani, totul o să fie minunat“. Apoi o să strângi suma propusă, îți vei fixa o nouă țintă financiară și o vei lua de la capăt. Este un cerc vicios în care ne băgăm singuri. Pune bani deoparte, dar nu pune propria fericire pe seama unei anumite sume de bani.

 

5. Nu sta într-un loc de muncă pe care îl urăști doar pentru că aceasta este cariera pe care ai ales-o, fără să stai prea mult pe gânduri, pe vremea când aveai 18 ani. Aproape nimeni nu știe ce vrea de la viață la vârsta aceea. Mulți dintre noi știm ce vrem să facem abia când ajungem să avem de două ori vârsta de 18 ani.

 

6. Am observat că oamenii au tendința să creadă că planurile financiare făcute în tinerețe sunt intangibile. Se înșală amarnic. Încrederea în sine se dezvoltă mai rapid decât abilitățile de a se descurca în viață, mai ales în cazul bărbaților tineri. Învață să îți schimbi părerea, să te debarasezi de concepții rămase în urmă și să le înlocuiești cu noi adevăruri. Nu e ușor, dar e necesar. Capacitatea de a-ți schimba părerea atunci când te înșeli, este un semn de inteligență.


7. Cel mai de preț lucru pe care îl poți cumpăra cu banii este controlul asupra timpului tău. Îți oferă opțiuni și te eliberează de stresul de a-ți modela viața după prioritățile altora. Într-o bună zi îți vei da seama că această libertate este unul din lucrurile care te fac cu adevărat fericit.

 

8. Drumul spre regretul financiar este pavat cu datorii. Și cu agenți de vânzări pe comision. Un procentaj incredibil de mare al pro-blemelor financiare este cauzat de împrumuturile de bani. Datoria este o revendicare asupra viitorului tău, de care nu vei ajunge să te bucuri pentru că vei fi tot timpul mult prea stresat să faci rost de bani, o stare cu care te vei obișnui foarte repede.

 

9. Câștigurile tale nu determină economiile tale. Iar economiile tale nu determină nevoile tale.

Nu te transforma într-un avar, care nu se bucură de viață, dar conștientizează că, dacă înveți să trăiești cu mai puțin, îți va fi mai ușor să deții controlul viitorului tău financiar.

10. Nu mă asculta dacă nu ești de acord cu ce am scris aici. Fiecare dintre noi e diferit. Lumea în care ai crescut are alte valori și oportunități față de cea în care am crescut eu. Și, mai important de atât, vei învăța cel mai bine atunci când nu ești de acord cu cineva și vei fi nevoit să găsești singur răspunsul la anumite probleme. (Dar să iei întotdeauna aminte la ce are mama ta să îți zică.)

Acum lasă-mă să dorm, te rog.

 

THE MOTLEY FOOL (13 OCTOMBRIE 2015), COPYRIGHT (C) 2015 DE THE MOTLEY FOOL

 

Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza