Semintele de in se folosesc in tratarea afectiunilor renale

Semintele de in sunt folosite pentru tratarea pe termen lung a constipatiei si a bolilor colonului
 

Inul este o planta anuala ierboasa, cultivata in toata Europa. Semintele lui sunt folosite pe scara larga in fitoterapie deoarece contin un ulei foarte pretuit. Fibrele din ramuri sunt folosite in industria textila. Inul atinge inaltimea de 1 m si are flori frumoase, albastre. Fructele, de dimensiunea boabelor de mazare, contin cate zece seminte uleioase.

Compusi activi
Uleiul insumeaza 35-45% din componenta semintelor. Este bogat in acizi grasi nesaturati omega-3, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si au efect antiinflamator. El contine in plus proteine, mucilagiu, fitosteroli hipocolesterolemianti, lignani antiinflamatori si glicozide cianozidice cu efect antispastic.

Utilizari medicinale
Semintele de in, usor laxative, sunt folosite pentru tratarea pe termen lung a constipatiei si a bolilor colonului. Ele contin mucilagiu care captuseste si calmeaza mucoasele iritate al sistemului digestiv. Fitoestrogenii din seminte par sa aiba efecte benefice asupra cancerului de san si de colon. O lucrare publicata in American Journal of Kidney Disease (Revista americana pentru bolile de rinichi) remarca potentialul semintelor de in in tratamentul afectiunilor renale. Cercetatori americani din New Jersey au demonstrat ca semintele de in reduc nivelul colesterolului sangvin. Iar o lucrare americana sugereaza ca semintele de in pot fi benefice pentru persoanele cu ateroscleroza. Faina de in este folosita extern de mult timp, sub forma de cataplasma pentru afectiuni cutanate precum pete si furuncule, prurit, ulcere si vanatai. De asemenea, este utila pentru durerile articulare.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul indelungat al constipatiei cronice, al bolilor colonului si al inflamatiei mucoaselor gastrica si intestinala Macerat: Puneti 15-20 g de seminte la 1 l de apa rece. Lasati sa se inmoaie peste noapte, apoi strecurati. Beti 1 pahar dimineata si alte 4-5 pahare in timpul zilei, dar nu in timpul meselor. Seminte: 15-20 de seminte cu un pahar de apa, de trei ori pe zi.
• In tratamentul petelor si al furunculelor, al pruritului, vanatailor si durerilor articulare Cataplasma: Amestecati apa cu faina de in, formand o pasta. Incalziti amestecul si intindeti-l, cat este cald inca, in strat de 1 cm, pe o bucata de tifon. Aplicati pe zona afectata de 1-3 ori pe zi.

Vote it up
37
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza