Semintele de chia

Un super aliment pentru creier, inima si starea de bine
 

Semintele de chia au de 8 ori mai multi acizi omega 3 decat somonul. Totodata, au de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.

Consumate inca din anul 3500 BC de catre maiasi si azteci, semintele de chia (Salvia hispanica) sunt originale din Mexicul central. Vechiile civilizatii considerau ca aceste seminte furnizeaza energie si vigoare si erau atat de pretuite incat erau folosite pe post de monede. Astazi, capata din ce in ce mai multa apreciere, nu doar in randul vegetarienilor si raw-veganilor, ci in lumea intreaga. Inca se deruleaza studii legate de beneficiile lor si potentialele efecte secundare...

De 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele...
Semintele de chia contin calciu, fosfor, bor, magneziu, fier, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Sunt in acelasi timp o sursa grozava de acizi grasi omega 3 (poate cea mai bogata sursa vegetala de omega 3!), grasimi cu un rol important pentru sanatatea creierului si esentiale pentru o absorbtie mai buna a vitaminelor solubile precum vitamina A, D, E, K etc. Omega 3 protejeaza in acelasi timp impotriva bolilor de inima si a artritelor.

Unii nutritionisti le caracterizeaza chiar ca fiind superioare semintelor de in. Sunt mai usor de digerat decat acestea, au mai multi antioxidanti si nu necesita macinare.
Semintele de chia au de 8 ori mai multi acizi omega 3 decat somonul. Totodata, au de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.

Consumate inca din anul 3500 BC de catre maiasi si azteci, semintele de chia (Salvia hispanica) sunt originale din Mexicul central. Vechiile civilizatii considerau ca aceste seminte furnizeaza energie si vigoare si erau atat de pretuite incat erau folosite pe post de monede. Astazi, capata din ce in ce mai multa apreciere, nu doar in randul vegetarienilor si raw-veganilor, ci in lumea intreaga. Inca se deruleaza studii legate de beneficiile lor si potentialele efecte secundare...

De 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele...
Semintele de chia contin calciu, fosfor, bor, magneziu, fier, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Sunt in acelasi timp o sursa grozava de acizi grasi omega 3 (poate cea mai bogata sursa vegetala de omega 3!), grasimi cu un rol important pentru sanatatea creierului si esentiale pentru o absorbtie mai buna a vitaminelor solubile precum vitamina A, D, E, K etc. Omega 3 protejeaza in acelasi timp impotriva bolilor de inima si a artritelor.

Unii nutritionisti le caracterizeaza chiar ca fiind superioare semintelor de in. Sunt mai usor de digerat decat acestea, au mai multi antioxidanti si nu necesita macinare.
In plus, semintele de chia tind sa se bucure din ce in ce de o popularitate mai mare si datorita faptului ca inlesnesc scaderea in greutatea. Ele pot retine de 10 ori mai multa apa decat greutatea lor, marindu-se cand ajung in stomac. Absorbind lichid, senzatia de satietate apare mai repede.

Semintele de chia nu doar ca sunt indicate si persoanelor suferind de diabet, dar aduc o sumedenie de beneficii in acest caz. Ele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si incetinesc procesul prin care corpul nostru converteste carbohidratii in zaharuri simple. Anumite studii sustin ca favorizeaza scaderea tensiunii arteriale in cazul celor care afectati de diabet.

Vegetarienii si raw-veganii pot apela cu incredere la aceste seminte atunci cand doresc un aliment care sa inlocuiasca cu succes ouale. Semintele de chia sunt un inlocuitor excelent al oualor. Se combina cu apa si se lasa la inmuiat pana cand se formeaza un gel, dupa care se adauga in felul de mancare ce necesita ou.
Iata ce spune Ligia Pop, autoarea cartilor de bucate “Retete Vegane Fara Foc” si “Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, despre beneficiile semintelor de chia, intr-un articol publicat pe site-ul sau. In opinia autoarei, semintele de chia:

Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
Sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele si un continut de Acizi Omega 3 de 8 ori mai mare decat al somonului

Sa mai adaugam acestor informatii si faptul ca semintele de chia contin de 5 ori mai multa vitamina C decat portocalele? Ca nu au gluten? Ca nu au colesterol si ca sunt o sursa grozava de proteine, continutul lor de proteine fiind de 20%? Ca sunt bogate in fibre ceea ce le recomanda ca fiind excelente pentru digestie si eficiente in ameliorarea problemelor digestive?

Sa mai spunem ca semintele de chia pot scadea colesterolul rau? Ca au un continut de omega 3 de 8 ori mai mare decat somonul, prin urmare fiind ultrabenefice pentru creier si inima? Ca proteina continuta este una completa, avand toti cei 8 aminoacizi esentiali?
Ca semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, avand o capacitate CARO (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen) de 4 ori mai mare decat a afinelor, cunoscute drept superalimente antioxidante?

Totodata semintele de chia inmuiata in apa ajuta la curatarea sistemului digestiv prin eliminarea toxinelor din tractul digestiv.

In cazul in care alegem sa consumam chia, portia zilnica recomandata de nutritionisti este de 15 g in fiecare zi (o lingura). Fiindca semintele au un continut bogat de fibre, este indicat sa bem multa apa dupa ce le consumam. Pentru a va face o idee asupra continutului de fibre pe care il au semintele de chia, ganditi-va ca o portie de seminte chia de 28 de grame contine 11 grame de fibre, aproximativ o treime din doza zilnica recomandata adultilor. Fibrele favorizeaza o digestie optima.
"O lingura de chia este precum un smoothie facut din somon, spanac si hormon de crestere umana” (Christopher McDougall)

Semintele de chia sunt bogate si in calciu, esential in mentinerea sanatatii dintilor, a oaselor si in prevenirea osteoporozei. O portie de seminte chia insumeaza 18% din doza zilnica de calciu recomandata adultilor. Manganul continut de semintele cheia (28 de grame de seminte chia contin 30% din doza zilnica recomandata) are contributia sa in functiile sistemului imunitar, ajutand organismul sa utilizeze anumiti nutrienti esentiali precum biotina si tiamina. Nu lipseste nici fosforul din compozitia semintelor de chia, cu 27% din cantitatea zilnica necesara.

Deoarece semintele de chia contin si triptofan, un aminoacid responsabil cu starea de bine, consumarea acestor seminte poate contribui la stimularea apetitului si a calitatii somnului, dar si la crearea bunei dispozitii. Triptofanul se mai gaseste in carnea de curcan, in banane, nuci, oua etc.
“In termeni de continut nutritional, o lingura de chia este precum un smoothie facut din somon, spanac si hormon de crestere umana”, scrie Christopher McDougall in cartea "Born to Run". “Daca ar trebui sa alegi doar un singur aliment pe o insula pustie, nu ai putea sa faci o alegere mai buna decat chia daca esti interesat in a-ti intari muschii, a scadea colesterolul si a reduce riscul bolilor de inima. Dupa cateva luni de dieta cu chia, ai putea probabil sa inoti inapoi spre casa”, adauga McDougall pentru BBC .

Pentru a beneficia de toate proprietatile semintelor de chia, ideal ar fi sa le consumati crude, in salate, inmuiate in suc de fructe, in smoothie. Le puteti adauga totodata si in budinci, pasat sau in paine, prajituri, biscuiti. Atentie insa! Asigurati-va ca nu va aflati printre cei care sufera de alergie la proteinele care se gasesc in seminte de chia. Unele persoane sunt alergice la tipul de proteina continut de aceste seminte.

Ideal ar fi sa nu le consumati in fiecare zi pentru a nu deveni dependenti de ele. Consumati-le in perioade scurte de timp, dupa care faceti pauza. Este foarte important sa va asigurati ca ati optat pentru seminte chia de cea mai buna calitate, pure 100% (nemodificate genetic) si certificate.

Totodata, semintele de chia contin o cantitate semnificativa de acid alfalinolenic. Conform anumitor cercetari, o cantitate prea mare din acest acid poate creste riscul cancerului la prostata. Evitati in acelasi timp sa consumati aceste seminte daca sunteti hipotensivi. Conform unui studiu facut in cadrul spitalul Sfantul Michael din Toronto, semintele de chia pot scade presiunea arteriala diastolica la un nivel alarmant. Nu le consumati nici daca sunteti insarcinate sau sunteti in perioada de alaptare deoarece cercetarile legate de potentialele efecte secundare in cadrul acestui aspect sunt insuficiente.

Mai multe detalii aici: http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturiste/14465/semintele-de-chia-beneficii/pagina-3.html
 

Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza