Selectie naturala!

Preferinta barbatilor pentru femei mai tinere, identificata drept cauza probabila a menopauzei
 

<p>

Menopauza este un rezultat neintentionat al selectiei naturale cauzata de preferinta barbatilor pentru partenere mai tinere de sex feminin. In timp ce studiile conventionale au sustinut ca menopauza impiedica femeile mai in varsta sa se reproduca, cercetatorii de la Universitatea McMaster au ajuns la concluzia ca lipsa reproducerii este cea care a dus la menopauza, conform unui studiu  publicat in PLOS Computational Biology.

Cercetatorii au descoperit ca, in timp, concurenta intre barbatii de toate varstele pentru partenere mai tinere a dus la sanse mai mici de reproducere pentru femeile mai in varsta.

“Menopauza este considerata a fi unica pentru oameni, dar nimeni nu a reusit sa ofere o explicatie satisfacatoare legata de cauza aparitiei”, spune Rama Singh, unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au folosit modele de calcul si simulari pe computer pentru a arata cum preferinta sexului masculin pentru femeile mai tinere ar putea duce la acumularea de mutatii care au fost in detrimentul fertilitatii feminine si, astfel, au produs perioada de menopauza.

Cu toate acestea, “teoria bunicii”,  care este predominanta sustine ca femeile au evoluat pentru a deveni infertile dupa o anumita virsta, pentru a le permite sa aiba grija de nepoti, imbunatatind astfel rata de supravietuire a rudelor. Singh spune ca aceasta teorie nu poate fi explicata din punct de vedere evolutiv.

“Cum evolueza infertilitatea? Este contrara intregii notiuni de selectie naturala care opteaza pentru fertilitate, pentru reproducere, nu pentru a o opri. Daca nu ar fi existat preferinta pentru femei mai tinere, femeile ar fi putut sa fie fertile toata viata, precum barbatii,” adauga Singh.

Aparitia menopauzei nu a fost o schimbare care a imbunatatit supravietuirea speciei, ci una care pur si simplu a recunoscut ca fertilitatea nu a servit niciunui scop dupa o anumita varsta.

Consecinta nu este doar pierderea fertilitatii pentru femei, dar si un risc crescut de boala si moarte, care apare odata cu schimbarile hormonale datorate menopauzei.

</p>

Vote it up
175
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza