Sedusi cu delicatese

Un patiser german si-a gasit drumul catre inimile scotienilor prin bucatarie
 
<p>
Edinburgh, Bruntsfield Place, nr. 185: Daca intri la „Falko Konditormeister“, te vei trezi asaltat de aromele patiseriei germane. Toate produsele au atat etichete nemtesti, cat si englezesti. O sa gasesti Erbeertörtchen, adica tarte cu capsuni, si Apfelkuchen, adica prajitura cu mere.

Inca de cand Falko Burkert si-a deschis primul magazin in capitala scotiana, in 2006, painile si produsele sale de patiserie nu zaboveau prea mult pe raft. Acum vinde 200 de paini si in jur de 60 de covrigi pe zi. „Covrigii pe care ii facem aici sunt, totusi, mai mari decat cei nemtesti“, spune el, cu accentul sau svab.

In martie 2007, a castigat prestigiosul premiu lunar Observer Food, pentru cel mai bun producator din regatul Marii Britanii. El considera asta o recompensa pentru razboiul purtat impotriva a ceea ce el numeste „oroarea prajiturilor englezesti“. Cel mai ingrozitor exemplu este, spune el, varianta englezeasca a prajiturii Padurea Neagra, care este facuta din pandispan si crema pe baza de grasime vegetala. „Scoti amestecul din pachet, il arunci in cuptor si gata treaba“, rade Burkert, care a devenit patiser-sef la Mannheim si a petrecut apoi o vreme facand checuri cu martipan la Dresda.

In 1997, cand si-a pierdut slujba, un prieten l-a convins sa vina in Anglia. Misiunea sa de a le aduce prajituri germane englezilor a demarat insa in momentul in care l-a intalnit pe partenerul sau, Robert Linton. Cei doi au inceput prin a vinde prajituri la o taraba, cu ocazia Targului Fermierilor din Edinburgh. Nu a trecut mult timp si expatii nemti de aici au inceput sa ceara renumitii pretzels (n.r.: covrigi): „Esti din Suabia“, spuneau ei. „Cum de nu faci pretzels?“ Inainte sa-si dea seama, Falko facea deja si paine nemteasca, de la cea de secara la specialitatea cu alune.

Bucataria din apartamentul lui Burkert s-a transformat, rapid, intr-o brutarie, unde el si Robert lucrau in schimburi, de marti pana duminica dimineata. Si tot asa, pana cand si-a deschis magazinul Falko Konditormeister.
Mai sunt insa si acum obstacole de trecut. Cel mai important dintre ele este lupta zilnica pentru gasirea ingredientelor pentru prajiturile sale. Daca, printr-un miracol, la magazin aveau o lada de branza de vaci, el cumpara intreaga cantitate. A trebuit sa comande migdale feliate corespunzator tocmai in Germania, caci in Anglia nu gasesti decat tocate sau macinate. Martipanul a fost nevoit sa-l comande de la Lubeck.

Pe masura ce britanicii pun din ce in ce mai mult accent pe o alimentatie mai sanatoasa si bazata cat mai mult pe produse locale, prajiturile traditionale ale lui Burkert, facute doar cu ingrediente naturale, au tot mai mult succes si sunt tot mai vandute. Din pacate, pana acum nimeni nu s-a aratat interesat de un stagiu de practica la brutarie.

Falko Burkert
Data nasterii: 7 ianuarie 1970
Locul nasterii: Heilbronn, Germania
Adresa: Edinburgh, Scotia
Realizari: In magazinele sale din Edinburgh si Gullane, clientii stau la coada pentru a cumpara pretzels si adevarata prajitura Padurea Neagra.
Planuri: Vrea sa inlocuiasca „oribilele prajituri“ produse la scara industriala, care se gasesc in farfuriile scotienilor, cu prajituri traditionale, facute din ingrediente naturale.

</p>
Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza