Secretele vinului bun

E luna culesului de vie. Stii sa apreciezi roadele acesteia? Nu trebuie sa fii un mare "conaisseur". Iata cateva sfaturi pe intelesul tuturor
 
<p>Acest curs teoretic intensiv este pentru neinitiati. Dar nu uita: practica este mama cunoasterii! Insa, in acest domeniu, practica se face numai cu moderatie! Afla cum sa o faci si cu stil.

Degustari de vin profesioniste

Intai priveste-l. Observa daca nu are defecte vizibile: sa nu fie tulbure, iar prin el sa nu pluteasca impuritati.
Cerceteaza-i culoarea. Trebuie sa aiba culoarea potrivita pentru soiul si varsta sa. Un vin alb tanar (adica in varsta de unu pana la trei ani) are de obicei o culoare palida, ca de pai, cu o nuanta de verde pe margine. Pe masura ce un vin alb imbatraneste, el devine mai galben. Mai tarziu devine auriu, iar cand se invecheste ia o tenta maronie. Un vin rosu are de obicei o culoare inchisa, cu o nuanta de violet. Cu varsta, capata o tenta caramizie. Cand se invecheste mult, devine maroniu.
Miroase-l. Cel mai simplu mod de a mirosi un vin este urmatorul: ridica paharul, invartiti putin vinul in pahar pentru a-i mari suprafata de aderenta si a-l ajuta sa-si imprastie aroma, iar apoi tine nasul deasupra paharului si inspira scurt aerul. Incearca sa inchizi ochii si intreaba-te: Este vinul acesta curat? Asigura-te ca nu miroase a dop, a otet, a oua stricate sau a sulf (atunci contine prea mult dioxid de sulf de la imbuteliere). Dupa aceea, intreaba-te: Este mirosul tipic pentru soiul din care face parte? Raspunsul necesita ceva cunostinte dar, in general, exista unul sau doi indicatori de baza. De exemplu, vinul Chardonnay miroase adeseori a pepene galben sau a piersici. Daca miroase a salata de fructe, probabil ca nu prezinta trasaturile tipice pentru un vin din soiul Chardonnay.
Gusta-l. In cele din urma il poti bea. Se vor petrece doua lucruri. In primul rand, o sa-i simti dulceata, aciditatea, taninul si consistenta pe limba. Restul senzatiei de gust vine de la aroma vinului care urca prin nas. Soarbe o data din pahar si tine vinul in gura pret de cateva clipe, apoi inghite-l sau scuipa-l. Ce-i drept, ar fi potrivit sa-l scuipi doar la o sedinta de degustare, nu si intr-un restaurant!
Producatorii de vin mai au o metoda care ii ajuta sa descopere caracteristicile vinului. Pentru aceasta, insa, este nevoie de putina experienta. Ia vin in gura si inclina capul intr-o parte. Apoi intredeschide buzele si in acelasi timp trage aer pe gura, astfel ca vinul sa fie aerat. Aceasta manevra produce un galgait.
Cantareste elementele care alcatuiesc aroma. Fii deosebit de atent la persistenta aromei: cat de mult simti gustul vinului dupa ce l-ai inghitit? Cu cat gustul este mai persistent, cu atat este vinul mai bun - presupunand, desigur, ca aceasta aroma este una placuta!

Ritualuri la restaurant

Prezentarea sticlei. Pentru inceput, ospatarul iti va arata sticla nedeschisa, pentru a verifica daca este vinul solicitat. Citeste eticheta si verifica atent anul recoltei. Daca ti se pare acceptabil, da din cap in semn de aprobare.
Prezentarea dopului. Apoi, ospatarul va deschide sticla si-ti va prezenta dopul. Orice ar fi, nu mirosi dopul! Verifica doar sa nu fie crapat sau uscat. Cand dopurile se usuca, se micsoreaza, iar sigiliul crapa si aerul se strecoara in sticla, alterand vinul. Unele vinuri albe lasa cristale albe pe dop, dar aceasta nu indica niciun defect.
Testul mirosului. Pe urma, ospatarul va turna putin vin in paharul tau si se va retrage un pas. Este momentul cand trebuie sa ridici paharul - de preferinta tinandu-l de picior ca sa nu incalzesti vinul - si sa invarti vinul pentru a-i putea aprecia buchetul. Apropie-ti nasul de pahar si inhaleaza o singura data cu putere. Verifica-i aroma, fiind atent la orice mirosuri puternice sau suparatoare. Daca nu esti sigur, poti cere sfatul ospatarului. Acesta va aprecia increderea pe care i-o arati.
Testul gustului. Soarbe putin din vin si plimba-l prin gura avand grija ca acesta sa se raspandeasca uniform peste papilele gustative. Daca esti multumit de vin, intoarce-te catre ospatar si fa-i un semn de aprobare cu capul sau spune: "Este bun". Ospatarul va decanta vinul, daca este nevoie, si va va umple paharele.
Refuzarea sticlei. Restaurantele bune trebuie sa fie de acord sa schimbe sticla pentru orice motiv invocat de client si mai ales daca vinul este de calitate indoielnica. Daca incerci un vin pentru prima data si nu esti sigur in privinta calitatii acestuia, neaparat cere-i opinia ospatarului inainte de a refuza sticla.

Ce fel de vin alegem la masa?

Chardonnay. Fructe de mare in sos de unt, paste cu sos de smantana, vitel, pui, curcan, sunca.
Riesling. Branzeturi usoare, midii, creveti, mancaruri asiatice, sashimi, sunca, porc, homar, pui tandoori.
Sauvignon Blanc. Stridii, somon, salata din fructe de mare, tocanita, branza de capra si branzeturi aromate.
Gewurztraminer. Mancaruri condimentate, specialitati chinezesti sau thailandeze, curry, somon afumat, varza cu carne, sarmale, tarta de ceapa, branzeturi condimentate.
Cabernet Sauvignon. Rata, carne condimentata de pasare sau de vaca, pate, iepure, friptura la cuptor, branza cedar sau branza cu mucegai, carnati, rinichi.
Pinot Noir. Pui inabusit, rata rece, iepure, curcan rumenit la cuptor, friptura de vaca la cuptor, miel, vitel.
Merlot. Pui inabusit, rata rece, curcan sau vaca la cuptor, miel sau vitel, tocanita, ficat, vanat, budinci cu carne.
Grasa. Ca aperitiv sau la desert; daca este foarte dulce, merge cu foie gras, daca este mai putin dulce, merge cu mancare thailandeza.

Urmareste erd.ro pentru alte sfaturi despre vin in viitorul apropiat</p>

Vote it up
374
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza