Secretele unui razboi stelar

In 1977, un tanar cineast a creat o aventura spatiala de neuitat. Dupa 35 de ani, “Razboiul stelelor” continua sa fascineze
 
Maestrul si Imperiul
George Lucas a crescut cu un tata care era scarbit de ambitia lui de a merge la o scoala de arte. Acum, scenaristul-regizorul-producatorul seriei Star Wars (Razboiul Stelelor) are o avere estimata la 3,2 miliarde de dolari. El incaseaza bani din drepturi de autor pentru vanzarile de jocuri video Star Wars, atractii din parcuri de distractii, modele LEGO, desene animate, carti si figurine ori jucarii. Sabia cu laser a fost numita cea mai buna arma cinematografica din toate timpurile. Spre delectarea fanilor si dezamagirea criticilor, fenomenul Star Wars nu vrea sa moara.
Ce se afla in spatele costumelor
Inainte ca tot ce tine de fictiune sa poata fi generat pe computer, aproape fiecare personaj extraterestru era rezultatul muncii unui departament inventiv de costume si a unui actor pus in situatii incomode. Peter Mayhew a primit rolul lui Chewbacca, Anthony Daniels (C-3PO) si Kenny Baker (R2-D2), in timp ce Darth Vader a fost interpretat de patru actori in trilogia originala: David Prowse pentru corpul personajului, Bob Anderson in scenele de lupta, James Earl Jones, pentru vocea ragusita si Sebastian Shaw pentru imaginile cu Vader fara masca.
In cifre
– Seria Star Wars a adunat incasari de 4,4 miliarde de dolari.
– Iti ia in jur de 13 ore sa vizionezi toata seria. Filmele au castigat zece premii Oscar – sapte  pentru trilogia originala.
– Prequel-urile nu au castigat niciun premiu. S-au vandut materiale promotionale de peste 20 de miliarde de dolari.
– O figurina originala Darth Vader Telescopic Light-saber, din 1978, a fost vanduta cu 6.000 de dolari.
De ce a inceput lamijlocul actiunii?
Ei bine, nu-i chiar asa. Lucas a scris trilogia originala. Apoi, in 1994, cu timpul si banii de partea sa, cu tehnologia digitala la picioare, s-a apucat de prequel (urmarea unui film, in care actiunea se petrece inaintea celei din film). Episoadele I-III arata cum tatal lui Luke Skywalker s-a transformat in Darth Vader.
Poveste despre morala moderna
Westernurile cu aventurieri viteji, mitologia greaca si filmele japoneze cu samurai au fost surse de inspiratie pentru Razboiul Stelelor. Lucas a vrut o poveste a unui erou cu resurse inferioare celor ale dusmanului, pentru a face uitat Raz-boiul din Vietnam.
Stiai ca?
Frank Oz – papusarul si vocea lui Yoda – a fost si vocea lui Miss Piggy si a multor alte personaje din Muppets si Sesame Street si a regizat filmele Little Shop Of Horrors si Death at a Funeral.
Cainele lui Lucas, Indiana, caruia ii placea sa mearga tot timpul pe scaunul din fata al masinii sale, a inspirat figura blanosului Chew-bacca si numele pentru un alt personaj faimos – Indiana Jones.
Ewan McGregor a jucat rolul Obi-Wan Kenobi in prequel-uri, dupa ce unchiul lui, Denis Lawson, a interpretat rolul unui pilot din armata rebelilor in trilogia originala. O furtuna de nisip din Tunisia a aco-perit decorurile construite pentru Atacul Clonelor. Costumele si decorurile au fost excavate din desert.
Ce fac ei acum?
– Mark Hamill (alias Luke Skywalker) este specializat in dublarea vocii diverselor personaje. De exemplu, cea a lui Joker din seria animata Batman si derivatele acesteia.
– Carrie Fisher (alias Printesa Leia) a fost dependenta de droguri si sufera de personalitate bipolara. In prezent, e ambasadoral programului de slabit Jenny Craig.
– Harrison Ford (alias Han Solo) a castigat peste 6 miliarde de dolari din filme. Cel mai recent este Cowboys and Aliens.
Jedi printre noi
Din 2001, mii de oameni s-au declarat de religie „ Jedi“ la recensamintele populatiei din SUA. De altfel, pe 4 mai, in fiecare an, fanii seriei Razboiul Stelelor revad filmele si repeta scene din ele. De ce? Pentru ca 4 mai (in engleza May the forth) suna aproape identic cu replica Jedi May the force be with you (in tra-du-cere, Forta fie cu tine).
Sunetul laserului
Specialistul in efecte de sunet Ben Burtt a creat zgomotul inconfundabil produs de emblematica sa-bie laser prin combinatia dintre zgomotul unui motor si bazaitul unui televizor. In timpul filmarii prequel-urilor, Liam Neeson, Ewan McGregor si  Hayden Christensen s-au chinuit sa repete duelurile fara sa imite sunetul cu propriile voci.
Cronologie
1975 George Lucas e atat de disperat sa filmeze trilogia, incat admite sa-i fie redus salariul in schimbul a 40% din profiturile filmului, plus drepturile de autor pentru continuari si comertul cu obiecte promotionale. N-a fost deloc o afacere paguboasa.
1977 Star Wars (relansat ca Episodul al IV-lea: O noua speranta, in 1981) are incasari de 1.554.475 de dolari in primul weekend.
1980 Continuarea, Episodul al V-lea: Imperiul Contraataca, dezvaluie ca Vader este tatal lui Luke.
1983 Episodul al VI-lea: Intoarcerea lui Jedi inchide trilogia originala.
1994 Lucas incepe sa scrie scenariul pentru filmele in care actiunea o precede pe cea din trilogia originala.
1999 Episodul I: A-menintarea fantomei – punctul de inceput pentru saga Razboiul Stelelor – introduce o noua generatie in povestea galactica.
2002 Episodul al II-lea: Atacul Clonelor e prima mare productie filmata integral cu tehnologia digitala.
2005 Are premiera Episodul al III-lea: Razbunarea lui Sith, iar Lucas neaga zvonurile ca ar pregati o noua trilogie. 
2012 Amenintarea Fantomei e relansat in 3D, marcand inceputul unei noi ere pentru Star Wars.
Vote it up
328
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza