Secretele energiei eoliene

Romania tinde sa devina un intreg parc eolian. Puterea vantului este folosita in lume insa de mai bine de 1.000 de ani
 
Morile de vant au fost folosite timp de mai bine de 1 000 de ani, mai ales pentru pomparea apei pentru consum si macinarea cerealelor.

Cel dintai generator electric actionat de vant a fostconstruit in Danemarca, prin 1890. In anii 1920, francezul Georges Darrieus a inventat o turbina cu
ax vertical si trei pale curbate, avand aspectul unui tel gigantic, in stare sa capteze vantul indiferent de directia din care bate.

La ora actuala, majoritatea generatoarelor eoliene moderne folosesc elice cu 2 sau cu 3 pale, cu diametre de pana la 65 m. Controlul computerizat asigura in permanenta orientarea lor pe directia vantului si reglarea unghiului palelor in functie de forta acestuia. Elicele sunt grupate de obicei in parcuri sau ferme eoliene, pe coastele batute de vanturi sau in largul marii.

Intrebare de baraj: Ce stat este primul producator mondial de energie eoliana?
Raspuns: Germania. Aceasta tara are o putere instalata de peste 6 000 MW (fata de 2 500 MW – SUA) si o capacitate planificata si mai mare. Europa detine astazi aproape doua treimi din puterea instalata totala a lumii.
 

Vote it up
372
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza