Scoarta de salcie combate reumatismul

Scoarta de salcie combate inflamatia, reumatismul, durerile generale, durerile de cap si febra
 

Acest arbore se remarca prin ramurile sale gratioase care poarta frunze matasoase, in forma de lance. Atinge inaltimi de 10-15 m si se gaseste raspandit in toata Europa, in locurile umede, mai ales pe malurile raurilor. Florile sunt matisori care apar primavara. Ramurile tinere si suple sunt folosite traditional ca material pentru garduri sau cosuri.

Parti utile - Scoarta:
• Scoarta se recolteaza in martie, de pe ramurile tinere taiate de la copaci cu varste cuprinse intr 2 si 5 ani; • Scoarta se marunteste sau se macina pentru a fi utilizata la prepararea de decocturi; • Ea poate fi transformata in capsule cu pulbere, tincturi si extracte lichide, adesea in com­binatie cu alte plante antiinflamatorii precum gheara-diavolului si coacazul negru.

Compusi activi. Scoarta de salcie contine salicina, pe care organismul o converteste in alcool salicilic si apoi in cunoscutul agent antiinflamator, acidul salicilic (o forma naturala a aspirinei). Scoarta contine de asemenea flavonoide si proantocianidine (tanini condensati) care sunt cunoscute pentru proprietatile lor astringente si de cicatrizare a ranilor.

Utilizari medicinale. Scoarta de salcie combate inflamatia, reumatismul, durerile generale, durerile de cap si febra. Un grup de cercetatori japonezi au efectuat in 2002 o serie de experimente prin care au demonstrat ca acidul salicilic (produs prin conversia intestinala a salicinei) reduce febra, fara a irita stomacul. Scoarta de salcie are si efecte antiseptice si este utilizata extern pentru tratarea ranilor si a ulceratiilor. Ea a fost folosita si in cazurile de diaree si de infectii intestinale. Datorita actiunii antipiretice, este recomandata de asemenea in tratamentul gripei. Un studiu efectuat in Germania, in 2001, a descoperit ca salcia exercita un efect analgezic moderat asupra persoanelor care sufera de osteoartrita.

Cultivare. Prefera solurile umede si locurile insorite. Salcia va ocupa mult spatiu intr-o gradina mica.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul febrei, gripei, durerilor de cap, durerilor generale si reumatismului Decoct: Puneti 1-3 g de scoarta la o cana cu apa. Fierbeti timp de 10 minute si strecurati. Beti cate o cana de 3 ori pe zi, inainte de mese. Capsule (200 mg de pulbere de scoarta): Luati 2-4 capsule de 3 ori pe zi, cu apa.Tinctura: Puneti 40 de picaturi intr-un pahar cu apa. Beti de 3 ori pe zi.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza