Schimba-ti pantofii dupa ce nasti

Aproape 70% dintre viitoarele mamici vor suferi modificari ale piciorului
 

<p>

Sarcina este un eveniment fericit, dar – totodata – si un fenomen fiziologic care determina cateva probleme ale piciorului, atrage atentia dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie (www.chirurgiapiciorului.ro) Cu toate acestea, nu trebuie sa uitati ca, indiferent cate modificari si probleme apar in cursul sarcinii, acestea nu trebuie sa va descurajeze privind viitoarele sarcini.
 
Piciorul se deformeaza (ireversibil) din cauze de tip mecanic si hormonal.

- Cauze mecanice. Cresterea in greutate, inevitabila insa extrem de variabila, creste constrangerile de tip mecanic la care este supus piciorul femeii. Centrul de greutate al corpului se deplaseaza catre anterior si ingreuneaza sarcina suportata de ante-picior. Catre sfarsitul sarcinii exista tendinta de departare a picioarelor, pentru a se asigura stabilitatea corpului. Aceasta tendinta agraveaza supra-incarcarea elementelor musculo-tendinoase si ligamentare ale piciorului, origine a durerilor si problemelor mecanice.

- Cauze hormonale. Secretia hormonala crescuta (estrogenica) determina modificari ligamentare. La nastere, ligamentele se destind pentru a permite trecerea fatului prin bazin. Prin urmare, se destind si ligamentele care mentin forma si structura piciorului, provocand «etalarea» si alungirea acestuia.

Rezultatele unui studiu recent demonstreaza modificarile ireversibile ale piciorului la 60-70% din femeile care au nascut, uneori chiar un centimetru de alungire si un centimetru de latire. Piciorul se alungeste in mod real, schimbandu-se «numarul» (marimea) la pantofi.


Tot in perioada de sarcina pot aparea sau se pot agrava deformatii ale piciorului, precum hallux valgus (monturi), metatarsalgii (dureri si bataturi plantare), pes planus (picior plat) etc.


Agravarea monturilor (hallux valgus) in perioada de sarcina este normala si nu trebuie sa va ingrijoreze, chiar daca este o problema ireversibila. Totodata nu este nici un motiv rezonabil pentru a evita sarcinile ulterioare si nici pentru a le trata chirurgical la o varsta inadecvata (prea tanara).


Modificarile de forma ale ante-piciorului antreneaza conflicte mecanice cu incaltamintea: inflamatii, bataturi si plagi interdigitale, unghii incarnate etc.


Piciorul se umfla (reversibil)

Intoarcerea venoasa a sangelui este ingreunata, din cauza cresterii in greutate si a travaliului inimii.Venele mari abdominale se comprima, ceea ce face ca sarcina sa scada intoarcerea venoasa si agraveaza edemul periferic. Senzatia de oboseala este normala in aceste conditii.


Tot in perioada de sarcina exista riscul de a aparea sau de a se agrava varicele.
 Retentia de apa, normala in timpul sarcinii (de cauza hormonala), este agravata de probleme renale, cardiace etc
.

Cat timp femeia este insarcinata, volumul piciorului se dubleaza, iar uneori apar dureri, crampe, senzatia de picioare grele.

 
Autor: medic Marius Uscatu, www.chirurgiapiciorului.ro

</p>

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza