Scapi de infarct prin casatorie

Un studiu arata ca riscul de a face un atac cardiac e cu 66% mai mare la cei care traiesc singuri
 

<p>

Persoanele casatorite prezinta un risc scazut de a se confrunta cu afectiuni cardiovasculare, spre deosebire de cele care prefera singuratatea. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de la Spitalul Universitar Turku, din Finlanda.

Echipa de cercetatori, coordonati de Dr. Aino Lammintausta, au ajuns la aceste rezultate dupa ce au analizat date care proveneau de la pacienti trecuti de varsta de 35 de ani, noteaza MSN.

Datele care au stat la baza cercetarii provin din registrul FINAMI (registrul finlandez al infarcturilor miocardice) care s-au petrecut in perioada 1993-2002. Acest registru cuprinde toate evenimente cardiace fatale si non-fatale, precum si sindromurile cardiace acute (ACS).

In cei 10 ani ai studiului au fost inregistrate 15.330 de accidente cardiace, iar dintre acestea putin mai mult de jumatate au avut ca rezultat decesul pacientului in termen de cel mult 28 de zile de la producere. Numarul accidentelor cardiace a fost aproximativ egal intre femei si barbati.

Incidenta infarcturilor a fost cu pana la 66% mai ridicata in cazul barbatilor necasatoriti, comparativ cu barbatii casatoriti, si respectiv cu pana la 65% mai ridicata in cazul femeilor singure. De asemenea, persoanele care traiesc singure intampine un risc mai ridicat de deces in cazul in care sufera un atac cardiac.
Aceste concluzii ale studiului pot fi explicate printr-o serie de factori. Oamenii casatoriti au obiceiuri alimentare mai sanatoase, dispun de sustinere in fata stresului si a problemelor cotidiene si au o stabilitate financiara mai buna decat persoanele care traiesc singure - iar toti acesti factori contribuie la mentinerea sanatatii lor.

De asemenea, in cazul declansarii un incident cardiac, persoanele care nu traiesc singure ajung mai repede la medic decat cele singure. Studiul a fost publicat recent in revista European Journal of Preventive Cardiology.

</p>

Vote it up
155
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza