Scapa de indigestie

Dupa mesele bogate de sarbatori trebuie sa iei masuri
 

Arsurile si disconfortul unei indigestii sau dispepsii iti pot strica placerea oferita de cele mai delicioase mancaruri. Dar exista cateva tipuri de tonice din plante care te pot ajuta.

Anason Pimpinella anisu
Usureaza senzatia de preaplin si balonarea Anasonul calmeaza disconfortul si durerile cauzate de indigestie si e in mod special benefic daca aceasta e insotita de gaze si balonare. Alte plante aromatice, cum ar fi chimenul, feniculul si mararul, pot fi folosite in acelasi mod.Dozaj. Macina o lingurita (2 g) de seminte de anason, pentru a elibera uleiul esential, si apoi infuzeaza-le in apa fierbinte. Bea cel putin 3 cani pe zi.

Ulm Ulmus rubra
Calmeaza si vindeca. Mucilagiile din coaja de ulm formeaza un gel care captuseste tractul gastrointestinal, actionand ca un antiiflamator si ajutand la vindecare. Ulmul este o planta ideala pentru cei care sufera de indigestii, deoarece stratul de gel protejeaza peretele stomacului de efectele excesului de acid. Dozaj. Amesteca o lingurita de coaja de ulm pudra in apa si beti cu 15-30 de minute inainte de masa. (Pentru ca ulmul devine din ce in ce mai rar, este de preferat sa cumparati coaja pudra, in loc sa o culegi singur.)

Cretusca Filipendula ulmaria
Contracareaza aciditatea Cretusca ajuta in caz de indigestie, reflux gastric si alte probleme provocate de aciditate. Luata pe o perioada de cateva saptamani, ea ajuta la normalizarea productiei de acid din stomac, in timp ce calmeaza tesuturile gastrice inflamate si grabeste vindecarea. Dozaj. Fa o infuzie din 4-6 g de frunze si varfuri de inflorescente. Beti 3 cani pe zi.

Gentiana Gentiana lutea
Stimuleaza digestia. Gentiana imbunatateste digestia, stimuland cu gustul ei papilele responsabile de gustul amar, declansand salivatia si incurajand producerea de acid gastric si de alte lichide digestive. Gentiana ajuta in cazul multor simptome ce apar din pricina unei digestii proaste, inclusiv arsurile, flatulenta, greata sau lipsa poftei de mancare. Cel mai bine este sa fie luata inainte de mese, timp de cateva saptamani, dar de asemenea poate fi benefica si daca se ia o singura doza, dupa o masa copioasa.

Dozaj. Pune in apa 2-5 picaturi de tinctura de radacina de gentiana sau faceti o infuzie cu 1 g de radacina uscata si rizomi in apa fierbinte. Ia gentiana de 3 ori pe zi, preferabil cu 15-30 de minute inaintea meselor.

Aperitive din plante
Multe aperitive populare sunt bazate pe plante terapeutice amare, cum ar fi pelinul, care stimuleaza secretiile stomacului si actioneaza ca un tonic asupra ficatului si bilei. Unele, printre care grecescul uzo si frantuzescul pastis sunt dominate de aroma anasonului sau a anasonului stelat, asemanatoare cu cea de lemn-dulce. Luarea unei doze din aceste plante aromatice sau amare inainte de masa te-ar putea, de asemenea, ajuta. Incearca si izma, fenicul, ghimbir sau anghinare.

Atentie!
• Mergi la doctor daca ati indigestie, arsuri la stomac sau varsaturi.

• Un atac de inima poate semana uneori cu simptomele unei indigestii. Ar trebui sa suni la ambulanta imediat daca simptomele de „indigestie“ sunt insotite de o durere ascutita ce radiaza in jos pe mana sau in sus pe gat, ori de stari de ameteala, slabiciune sau dificultati de respiratie.

• Ulmul poate afecta absorbtia altor medicamente, asa ca ia-le separat, la distanta de 2 ore intre ele.

• Nu lua cretusca daca folosesti un medicament anticoagulant sau unul care subtiaza sangele (inclusiv aspirina), ori daca esti alergic la salicilati.

• Nu confunda anasonul simplu cu cel stelat.

• Nu lua gentiana daca suferi de ulcer peptic sau duodenal.

• Cu exceptia cantitatilor culinare normale de anason, femeile gravide nu trebuie sa consume plantele acestea decat la recomandarea medicului.

Vote it up
231
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza