Sardele picante la gratar

Sardelele pot fi umplute cu nuci si verdeata si servite alaturi de cartofi si salata crocanta. Se gatesc rapid

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 35-40 de minute

Ingrediente:

750 g cartofi
12 sardele, circa 1,5 kg in total, curatate
100 g pesmet integral
coaja rasa marunt si zeama de la 1 lamaie
45 g nuci tocate
75 g verdeata tocata marunt
piper de Cayenne
2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lingura de seminte de mustar negru
sare si piper

Salata mixta cu portocale:

1 lingura de ulei de masline extravirgin
1 lingura de zeama de lamaie
1/4 lingurita de mustar de Dijon
200 g frunze de salata mixte
1 portocala, descojita si separata in bucatele mici

Preparare:

Se pun cartofii intr-o oala mare, se acopera cu apa clocotita si se fierb 15 minute, sau pana ce se fragezesc. Se incinge grillul cuptorului.

Intre timp, se taie capetele si inotatoarele sardelelor cu o foarfeca de bucatarie. Se amesteca pesmetul cu coaja rasa si jumatate din zeama de lamaie. Se adauga nucile, verdeata, piperul de Cayenne, sare si piper dupa gust, si se omogenizeaza. Folosind o lingurita, se indeasa umplutura in sardele. Se intinde o folie de aluminiu pe tava de cuptor si se aranjeaza sardelele pe ea.

Se combina zeama de lamaie ramasa cu 1/2 lingura de ulei de masline si 2 varfuri de cutit de piper de Cayenne. Se ung pestii cu jumatate din aceasta mixtura. Se pun sardelele sub grill si se gatesc 5 minute, sau pana cand carnea pare a se desprinde usor de pe oase. Se intorc sardelele cu mare grija, se ung cu restul de mixtura si se gatesc alte 5 minute, pana ce sunt patrunse complet.

Cand sunt gata cartofii, se scurg si se taie in jumatate. Se incinge uleiul ramas, in oala in care au fiert cartofii. Se adauga semintele de mustar si se prajesc la foc moderat 30-60 de secunde, sau pana ce incep sa sara. Se inglobeaza cartofii si mult piper negru, apoi se amesteca bine totul. Se pastreaza cartofii la cald pana ce vor fi serviti.

Pentru a prepara salata, se combina intr-un castron uleiul de masline, zeama de lamaie si mustarul. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se adauga frunzele de salata si bucatelele de portocala, inglobandu-se in dressing. Se servesc sardelele fierbinti, alaturi de salata si de cartofi.

Cateva idei:

• Pentru sardele umplute in stil mediteraneean, folositi 100 g pesmet, coaja rasa fin de la 1 lamaie, 50 g amestec de masline verzi si negre, tocate, 1 rosie prunisoara, tocata marunt, 1 lingura de busuioc tocat, sare si piper dupa gust. Fierbeti cartofii noi ca in reteta principala, apoi amestecati-i cu 2 linguri de ulei de masline, 1 ceapa rosie mica, tocata marunt, si piper negru din belsug.
• Vara, aceste sardele sunt delicioase gatite in aer liber la carbuni, pe gratare sub forma de sita, pliabile, speciale pentru peste.

Avantaje:

• Denumirea de sardele se aplica, strict vorbind, pestilor respectivi, dar se foloseste uneori si ca sa se denumeasca exemplare tinere de hering si sprot. Sardelele contin cantitati mari de fier, necesar pentru formarea globulelor rosii. O deficienta de fier in dieta duce la aparitia anemiei.
• Nucile vin cu generoase cantitati de vitamina E, fiind si o sursa bogata de acizi grasi esentiali si de grasimi polinesaturate.
• Unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneeana e socotita sanatoasa il reprezinta faptul ca include ulei de masline, o buna sursa de acizi grasi mononesaturati, care este folosit la gatit mult mai frecvent decat untul sau alte grasimi saturate.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
244
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza