INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII
12 sardele proaspete, curățate și aplatizate
1 lingură de ulei de măsline extravirgin
1 lingură de suc de lămâie
200 g roșii cherry, tăiate în sferturi
2 linguri de semințe de pin prăjite
2 linguri de busuioc proaspăt, tăiat fâșiuțe, plus câteva frunze întregi pentru ornat
4 felii de pâine cu maia, prăjite
piper negru, proaspăt măcinat
PREPARARE 15 minute
GĂTIT 4 minute
FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 466 kJ, 350 kcal, 33 g proteine, 20 g grăsimi (5 g grăsimi saturate), 8 g carbohidra (2 g zahăr), 2 g fibre, 251 mg sodiu
Sardelele constituie una dintre cele mai bogate surse de uleiuri sănătoase omega3, dar atunci când sunt conservate, conțin adesea prea multă sare. În această rețetă, sarea e redusă prin folosirea sardelelor proaspete. Ele sunt combinate cu roșii și busuioc, pline de antioxidanți, în final luând naștere un delicios preparat cu proprietăți antiinflamatorii.
1 Încinge grillul cuptorului. Căptușește o tavă de copt cu hârtie de pergament și așază sardelele pe ea. Combină într-un castronel uleiul de măsline cu sucul de lămâie, apoi unge sardelele cu această mixtură. Într-un castron separat, amestecă roșiile cherry, semințele de pin și busuiocul; lasă-le deoparte.
2 Coace sardelele sub grill 2 minute. Răsfiră mixture cu roșii peste ele, apoi pune totul din nou la copt pentru alte 2 minute sau până ce peștii sunt făcuți.
3 Transferă sardelele cu roșiile pe feliile de pâine și asezonează cu piper. Presară deasupra frunzulițele întregi de busuioc și servește preparatul.
SFATUL BUCĂTARULUI Pentru a aplatiza sardelele, curăță-le măruntaiele și spală-le. Apoi așază-le, cu burta în jos, pe o planșetă de tocat. Trece degetul de-a lungul șirei spinării, apăsând ușor pe os. Întoarce sardelele, scoate șira și arunc-o.
Dacă sardelele sunt mari, ține-le ceva mai mult sub grill, în prima fază a gătitului. Adaugă mixtura de roșii atunci când peștii sunt aproape făcuți.