Saptamana Europeana a Vaccinarii

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Un parinte informat inseamna un copil salvat
 

<p>

Pentru ca a inceput Saptamana Europeana a Vaccinarii (22 – 27 aprilie), Societatea Romana de Pediatrie a organizat o actiune de informare a parintilor intr-un parc din Capitala. Parintii care au completat corect un chestionar despre ingrijirea copilului au refacut harta “Copiilor Salvati” folosind inimi rosii cu numele copiilor lor, pentru ca “un parinte informat inseamna un copil salvat”.
 
In cadrul campaniei “Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie marcheaza Saptamana Europeana a Vaccinarii si trage un semnal de alarma: acoperirea vaccinala scade ingrijorator, in timp ce incidenta bolilor creste. In linie cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Societatea Romana de Pediatrie subliniaza ca vaccinarea copiilor ramane in continuare cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor infectioase.
 
La nivel mondial, vaccinarea salveaza peste 3 milioane de vieti in fiecare an.
Si in 2013, Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, la copii de pana in 5 ani.
 
Cele mai recente date publicate in noiembrie 2012 arata ca rata de vaccinare in Romania se situeaza mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel international de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
 
Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare, cu exceptia celui facut direct in maternitate, ajungand in 2011 la valori ingrijoratoare.
 
Una dintre cele mai scazute acoperiri vaccinale in 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeola – oreion – rujeola (ROR), iar in 2010, chiar mai mica, de 60%,8 cu mult sub pragul recomandat la nivel global.
 
Totodata, in timp ce acoperirea vaccinala in Romania este in scadere, incidenta bolilor prevenibile inregistreaza cresteri alarmante. De exemplu, in 2012-2013, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de incidenta a rubeolei din toata Europa, de 27 de ori mai mare decat media europeana.

</p>

Vote it up
292
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza