Sansa unui nou inceput (3)

Exista oameni carora trecerea anilor nu le taie avantul, ci le ofera sansa de a incepe lucruri noi. Astazi, inca o poveste de viata
 

<p>

Christiane Baumelle, in varsta de 72 de ani, psiho-sociolog, acum la pensie, locuieste langa orasul Brest, din vestul Frantei. Are un fiu si doi nepoti si s-a despartit de partenerul sau de viata cu cinci ani in urma. Atitudinea ei i-a fost de mare ajutor in cariera de dupa pensionare.
 
Christiane a fost intotdeauna o femeie deosebit de independenta, ceea ce a determinat-o sa se mentina activa si dupa ce s-a retras din activitate, in 2004. A simtit o chemare in a-si ajuta semenii aflati in nevoie, asa ca si-a intors atentia spre problemele varstnicilor.
 
„Oamenii sunt ingroziti de batranete. Le e teama sa nu fie abandonati si ignorati, sunt ingrijorati ca nu vor mai putea avea grija de ei insisi“.
 
Dupa valurile de caldura din Franta, in anul 2003, cand mii de batrani au murit, simtul ei practic a facut-o sa infiinteze La Trame, o retea de voluntari destinata tinerii sub observatie a persoanelor in varsta si singure.
 
Cand relatia ei s-a incheiat, in 2007, partenerul ei nu a vrut sa traiasca singur. Prin urmare, Christiane a decis sa-i gaseasca pe cineva care dorea sa imparta casa cu el, dupa plecarea sa. S-a dovedit a fi un lucru dificil, fiindca nu exista un suport pentru asa ceva. Experienta i-a dat ideea lansarii unui site pe internet, www.cocon3s.fr, pentru persoanele de peste 55 de ani care doreau sa-si imparta casa cu cineva, dar nu stiau cum sa faca.  Schema aduce, de obicei, intre patru si sase persoane sub acelasi acoperis. Colocatarii decid, apoi, sarcinile care ii revin fiecaruia.
 
„Eu numesc casele acestea  «coconi» si lucrurile sunt simple. Pentru 45 de euro, o persoana poate lansa un anunt pe site, iar toti cei interesati ma contacteaza pe mine, iar eu ii intervieviez. Pun oamenii impreuna dupa criteriul locatiei, dar orice decizie ulterioara le apartine.“
 
Aproximativ 1.000 de persoane au folosit, pana acum, serviciile create de ea.
 
„Nu e usor de trait cu oamenii in varsta si conflictele pot porni de la orice, de la folosirea baii, pana la cine trebuie sa mearga la cumparaturi“, adauga ea. „Prin urmare, anul trecut am inceput sa organizez seminarii care sa-i ajute pe oameni sa rezolve orice problema, iar acum caut mediatori care sa ma ajute.“
 
Christiane este foarte fericita ca poate ajuta. „Oamenii ajung sa fie singuri atunci cand imbatranesc, mai ales daca familia este raspandita prin lume. Dar cred ca putem recrea legaturi, chiar daca sunt intre straini.“

Primele povesti pe care le-am publicat in acest serial au fost cele ale Mariei-Helene de Spiegeller, acum in varsta de 76 de ani, fost functionar din Belgia, care si-a regasit vocatia ca ghid in Asia si a lui Tibor Banky, de 71 de ani, fost tipograf si corector maghiar, care si-a descoperit, dupa pensionare, vocatia ca actor.
 
Detalii AICI si AICI.
 
Maine, vei putea citi povestea Sandei Vincenz Brediceanu, in varsta de 72 de ani, fosta profesoara la Universitatea de Arhitectura, care si-a descoperit pasiunea de a picta.

</p>

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza