Sansa unui nou inceput (2)

Exista oameni carora trecerea anilor nu le taie avantul, ci le ofera sansa de a incepe lucruri noi. Iata cinci povesti de viata
 

<p>

Tibor Banky, 71 de ani, a fost tipograf si corector. Locuieste in Budapesta. Este casatorit a doua oara cu Erika, 58 de ani, fost functionar contabil. Nu au copii. Talentul lui Tibor i-a permis sa treaca de la o activitate practica la una creativa.

Lui Tibor, care s-a pensionat cu 11 ani in urma, i-a placut intotdeauna sa citeasca, mai ales poezie.

„Participam deseori la serate in care citeam poezie, intr-un cadru neoficial“, isi incepe el povestea.

„In 2010, m-am inscris in Budapesta la un concurs de talente pentru oamenii in varsta, pe care, in mod surprinzator, l-am castigat.
Unul dintre organizatorii concursului era Miklos Kollo, un fost director de teatru, acum pensionat. In 2002, el infiintase un teatru unic, pentru pensionari, la centrul cultural local, si a fost suficient de impresionat de prestatia mea pentru a-mi propune sa ma alatur grupului, ca actor.”

Fiind un tip care se imbraca excentric si cu o atitudine de viata foarte extrovertita, Tibor a fost imediat de acord cu propunerea.

„Este o companie de aproximativ 40 de persoane, care lucreaza la standarde profesioniste. Chiar daca eram nou, am primit rolul principal in comedia lui Gianni Orsetti, Nu orice vulpe ajunge haina de blana. Cand am vazut scenariul pentru prima oara, imi tremurau mainile si picioarele de emotie.
Din fericire, nu mi s-a parut dificil sa retin replicile, iar acum cred cu tarie ca exercitiul mental de memorare imi tine celulele nervoase in forma. Sa apari pe o scena este o experienta inaltatoare. Ador senzatia. Iar sotia mea este impresionata ca, la varsta mea, am avut indrazneala de a face ceva nou. Repeta replicile cu mine inainte si intotdeauna sta in primul rand la spectacole. De asemenea, aceasta experienta mi-a deschis noi perspective, pentru ca a trebuit sa invat sa cant, sa vorbesc si sa ma misc pe scena. M-am inscris  la o sala de gimnastica, pentru ca trebuie sa ma mentin in forma. Sunt foarte fericit fiindca am intalnit multe persoane  educate si mi-am facut multi prieteni noi.”

Prima poveste pe care am publicat-o in acest serial a fost cea a Mariei-Helene de Spiegeller, acum in varsta de 76 de ani, fost functionar din Belgia, care si-a regasit vocatia ca ghid in Asia. Detalii, AICI.

Maine, vei putea citi aici povestea Christianei Baumelle, un fost psiho-sociolog, care a infiintat o retea online pentru persoanele varstnice si singure.

</p>

Vote it up
233
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza