Sansa de a face istorie

Candva un orfan sarman din Senegal, Karamba Diaby are azi mari sperante sa fie ales membru in Parlamentul German
 

<p>

Dr. Karamba Diaby

• Nascut in: 1961, Marsassoum, Senegal
• Traieste in: Halle, Germany
• Obiective: spera sa fie ales ca membru in Bundestag, parlamentul german federal, la 22 septembrie

O seara de iunie. In jur de 150 de persoane s-au adunat la centrul de conferinte din Halle, sa-l auda pe faimosul regizor Andreas Dresen vorbind despre magia cinematografului. Chiar inainte de ora sapte, tacerea se asterne in sala. Un barbat imbracat intr-un costum negru si cravata rosie urca pe scena, pentru a spune cateva cuvinte de bun venit. Este consilier municipal si, in curand, va fi probabil ales in parlamentul german, Bundestag, ca membru social-democrat.

Pentru jurnalistii din intreaga lume, acest lucru starneste senzatie – deoarece Karamba Diaby este negru. El ar fi primul reprezentant de descendenta africana ales in parlamentul german. si, mai mult decat atat, este din Saxonia – statul federal cu unul dintre cele mai inalte nivele de violenta a extremei drepte, potrivit autoritatilor germane. Dar Karamba Diaby scutura din cap catre jurnalistii uimiti. „Interesul presei se restrange la a arata doar cat de putini oameni sunt in viata publica din randul imigrantilor“, spune barbatul de 51 de ani. Dar majoritatea coplesitoare a celor din Saxonia nu este de dreapta. Cum altfel as fi fost ales in consiliul municipal?“

Diaby a crescut in casa surorii sale, din micul oras Marsassoum, in sud-vestul Senegalului. Mama sa a murit la scurt timp dupa nasterea lui, iar tatal sau - pe cand Diaby avea sapte ani. Mai tarziu, Diaby a mers la colegiu in capitala, la Dakar. A reusit datorita fratelui sau, care a impartit bursa lui saracacioasa cu el. Diaby s-a implicat in International Student Movement (Miscarea Internationala Studenteasca), unde a aflat despre oportunitatea de a studia in spatele Cortinei de Fier. A bifat o serie de subiecte si tari pe formularul de inscriere: Cehoslovacia, Bulgaria, Germania de Est. Apoi a fost o chestiune de timp. Oferta a venit prin telegrama: „Chimie la Halle“. Asta era tot. „Am fost atat de usurat“, spune Diaby. „In cele din urma, am avut propriile mele mijloace sa-mi finantez studiile“.

Unchiul sau i-a luat biletul de avion catre socialism. „Ai grija sa nu te transformi intr-un comunist!“, a strigat dupa el, la aeroport.

La 2 octombrie 1985, Karamba Diaby a coborat din avionul companiei Aeroflot, in Berlin. Singurele cuvinte in germana pe care le stia erau BMW si Bundesliga. „Si era groaznic de frig“, isi aminteste el.

Nasul lui curgea intruna, dar nu a putut gasi batiste. O doamna din fata unei farmacii i-a soptit ca ar trebui sa se intoarca joi, pe la unsprezece, cand se aduce marfa. „Dar aminteste-ti“, a adaugat ea, „ar trebui sa iei doar un pachet. Si altii vor sa cumpere“.

Diaby a trait caderea Zidului Berlinului, a terminat facultatea, a facut un doctorat, s-a insurat, a facut copii. Nu a devenit comunist. In schimb, a devenit social-democrat. Declicul s-a produs dupa ce a vazut un film despre consilierul german Willy Brandt: charisma, curajul si ingenuncherea lui in fata monumentului memorial al ghettoului evreiesc, din Varsovia. In aceeasi seara, Diaby i-a trimis cererea de aderare la Partidul Social-Democrat. Un an mai tarziu, era in consiliul municipal al orasului Halle.

Diaby este convins ca oamenii isi vor depasi prejudecatile. „Propria mea poveste dovedeste ca solidaritatea, cooperarea si accesul egal la educatie poate crea oportunitati“. Si daca, dupa aproape 30 de ani, in Halle oamenii ii mai spun „vorbesti bine germana“, el doar zambeste si raspunde: „La fel si tu“.

</p>

Vote it up
305
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza