Sanctuarul de la Delphi

Sub stancile spectaculoase ale muntelui Parnas, se afla Delphi, cel mai cunoscut loc sacru al Greciei antice
 
<p>Mii de oameni au calatorit pana aici de la mari distante pentru a consulta oracolul lui Apollo, ale carui preotese prevesteau viitorul cazand in transa.

Cel mai puternic si mai respectat oracol al lumii antice se afla in centrul Greciei, in templul lui Apollo de la Delphi. Pentru grecii antici, Delphi era centrul lumii. Conform legendei, Zeus, tatal zeilor, a dat drumul la doi vulturi din capete opuse ale lumii si locul unde s-au intalnit – la Delphi – a fost considerat centrul si a fost marcat cu o piatra numita omphalos – ombilic.

In jurul anului 1400 i.Cr., Delphi era un loc sacru inchinat zeitei Pamantului, Gaia. Legenda spune ca locul era pazit de un piton mare, pe care l-a ucis Apollo, fiul lui Zeus. Apollo si-a trimis apoi oracolul la Delphi impreuna cu o preoteasa cu numele de Pythia, ca mediu.

In secolele VII si VI i.Cr., perioada in care oracolul s-a bucurat de cea mai mare popularitate, mii de pelerini, bogati si saraci deopotriva, veneau aici din toate coturile lumii sa-l consulte pe zeul Apollo prin intermediul Pythiei.

Calatoria pana la Delphi, situat la 570 m deasupra nivelului marii pe versantii sudici ai muntelui Parnas, era extrem de dificila. Unii pelerini strabateau pe jos drumul de la Atena. Altii veneau cu corabiile, debarcand intr-un port (astazi cunoscut sub numele de Itéa) de pe tarmul nordic al golfului Corint si apoi treceau peste o campie intinsa pana la muntele Parnas. Odata ajunsi acolo, inconjurau muntele si urmau Calea Sacra spre templul lui Apollo.

In sanctuarul interior al templului, Pythia sedea pe un trepied sacru din aur, asezat peste o crapatura adanca in pamant. Era o femeie din regiune, de varsta mijlocie, care rostea oracolul printr-o serie de sunete salbatice incoerente, emise in timp ce se afla in transa indusa prin mestecarea unor frunze de dafin sau prin inhalarea de vapori vulcanici toxici care se ridicau din haul de la picioarele ei.

Cei care puneau intrebari trebuiau mai intai sa se purifice in apele izvorului Castalia, aflat in apropiere. Apoi indeplineau un ritual in care o capra era stropita cu apa rece. Daca animalul tremura din tot corpul, insemna ca putea fi sacrificat si zeul permitea sa fie consultat. Pelerinul platea o taxa si prezenta intrebarea, scrisa pe o tablita, unui preot care i-o arata Pythiei. Raspunsul confuz al acesteia, rostit cu alt glas decat al ei, era talmacit de un preot care ii transmitea solicitantului profetia in versuri.

Pe cand oracolul era mai cautat decat oricand, era nevoie de trei preotese pentru a face fata tuturor solicitarilor.
Oracolul din Delphi era consultat pentru probleme politice, mai ales in privinta coloniilor grecesti, ca si in chestiuni cotidiene, precum casatoria, fertilitatea sau probleme financiare.

Uneori oracolul se pronunta clar: de exemplu, lui Socrate i s-a spus ca este cel mai intelept barbat al Greciei. Cu toate acestea, se stie ca multe dintre raspunsurile oracolului erau ambigue. Regele Cresus al Lidiei a intrebat oracolul ce se va intampla daca va ataca Persia. I s-a raspuns criptic ca se va prabusi un mare imperiu. Regele a atacat Persia, dar a fost distrus propriul lui imperiu. Cand imparatul Iulian a consultat oracolul in anul 360 d.Cr., se pare ca acesta a raspuns: „Spune-i regelui ca frumosul templu a devenit o ruina; Apollo nu are un acoperis deasupra capului; frunzele de dafin tac si izvoarele si fantanile profetice sunt moarte.“

Oracolul de la Delphi a fost inchis oficial de imparatul crestin Teodosie in anul 385 d.Cr.,  iar cultul lui Apollo a fost inlaturat si inlocuit de o noua religie. Situl a fost treptat ingropat si deasupra s-a construit un sat. In anul 1892 insa intregul sat a trebuit sa fie desfiintat si locuitorii au fost stramutati pentru ca arheologul francez Théophile Homolle sa poata incepe excavatiile care au scos la iveala ruinele templului, pe care le vedem astazi. </p>

Vote it up
365
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza