Sanatatea in functie de varsta

Se lucreaza la dezvoltarea unei “termometru genetic” pentru evaluarea starii de sanatate
 

<p>

O noua cercetare publicata in Journal of Visualized Experiments (JoVE) descrie o tehnica care masoara starea de sanatate a materialului genetic uman in raport cu varsta pacientului. Dr. Atzmon spera ca aceasta tehnica, care masoara lungimea telomerilor, va conduce la dezvoltarea unei “termometru genetic” pentru a evalua sanatatea unui pacient in raport cu alte persoane de aceeasi varsta.

Telomerii impiedica unirea a doi cromozomi si se asigura ca genele nu se degradeaza atunci cand celulele se divid. Incepand cu prima replicare a ADN-ului si diviziunea unui ovul fecundat, cromozomii se scurteaza pentru ca procesul de replicare a ADN-ului este imperfect. Anumite organe, cum ar fi stomacul sau pielea, sunt compuse din tesuturi care se reconstituie frecvent. In aceste organe si la persoanele tinere o enzima numita telomeraza extinde telomerii cu fiecare diviziune, anuland scurtarea cromozomiala care ar putea aparea in caz contrar.

Activitatea telomerazei scade pe masura ce oamenii inainteaza in varsta si ca rezultat telomerii sunt mai scurti si pot fi responsabili pentru afectiuni legate de varsta si unele forme de cancer. Starea generala de sanatate poate avea un impact asupra degradarii telomerilor.

Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului.

“Ganditi-va la lungimea telomerilor ca si cum aceasta ar fi un termometru care masoara starea de sanatate a materialului genetic”, explica dr. Atzmon. “Aceasta iti spune cat esti de in forma in raport cu varsta pe care o ai. Daca ai telomeri mai lungi, esti intr-o forma buna, daca ai telomeri mai scurti, nu ai o stare buna de sanatate.”

“Mentinerea telomerilor este o pre-conditie pentru prelungirea duratei de viata si imbunatatirea starii de sanatate pe termen lung si speranta noastra este ca acest studiu va elucida relatiile dintre boala si functia telomerilor si va incuraja cercetari avansate in acest domeniu important de studiu”, spune dr. Kira Henderson.

</p>

Vote it up
170
Ai votat deja!Voteaza