Salvia ajuta la combaterea oboselii

Frunzele salviei comune contin, printre altele, flavonoide – antioxidanti care amelioreaza circulatia
 

Originara din bazinul mediteraneean, salvia (jalesul de gradina) este un arbust lemnos aromatic. Frunzele sale mici sunt groase si pufoase.

Compusi activi. Frunzele salviei comune contin flavonoide – antioxidanti care amelioreaza circulatia, fenoli precum acizii cofeinic si rozmarinic si tanini cu proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii. Compusii principali ai uleiului esential de salvie sunt tujonele, terpeaneale, cineolul si camforul. Uleiul are un miros asemanator cu cel al ambrei si contine acetat de linalil si linalool.

Utilizari medicinale. Salvia suprima transpiratia, mai ales pe cea nocturna, amelioreaza bufeurile si alte simptome ale menopauzei. Este prescrisa si pentru afectiuni digestive precum indigestia si aerofagia. Salvia este tonica, ajutand la combaterea oboselii. Teste in vivo au descoperit ca uleiul de salvie este antispastic, fiind benefic in cazul durerilor menstruale si al crampelor gastrice. Cercetatori de la Middlesex University si de la King’s College din Londra au studiat posibilele avantaje ale tratamentului cu salvie in boala Alzheimer. Administrata extern, infuzia concentrata de planta proaspata poate fi folosita pentru gargara sau ca apa de gura antiseptica.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul problemelor digestive, oboselii si al transpiratiilor nocturne Infuzie: Puneti 20 g de frunze uscate de salvie sau de serlai la 1 l de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute si strecurati. Beti 1-2 cani pe zi. Capsule (300 mg): Luati cate o capsula de 3 ori pe zi.
• In tratamentul inflamatiilor gingiilor si gatului Apa de gura, gargara: Faceti o infuzie si folositi-o la nevoie.

Vote it up
114
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza