A salvat o fată în ultima clipă

Hunedoreanul Claudiu Pălimariu a dovedit că are instinct de salvator
 

LOCUL RĂSUNA de râsetele copiilor care se alergau prin iarbă, de volburul apei repezi care se amesteca în vorbele adulţilor ce pregăteau masa pentru un prânz în aer liber. În acea sâmbătă din iulie 2013, Claudiu Pălimariu, un tânăr de 31 de ani, ieşise împreună cu familia şi prietenii la un picnic pe malul râului Strei, în apropierea localităţii Petreni.

Un strigăt de ajutor străpunse aerul din jur, auzindu-se la început mai de departe, apoi apropiindu-se din ce în ce mai mult de grupul de prieteni. Claudiu înregistră imediat panica din vocea tânărului care striga, se ridică rapid în picioare şi alergă în direcţia de unde se auzea glasul. Nimeni nu reuşi să reacţioneze atât de rapid ca el. Oamenii din jur rămaseră la început ţintuiţi pe păturile lor de picnic, abia după câteva minute dându-şi seama că se întâmplă ceva cu adevărat grav.

În acest timp, Claudiu îl găsise pe tânărul care striga după ajutor, disperat că prietena lui plutea inconştientă, cu faţa în jos, în râul Strei, şi intrase deja în apă. Ajuns lângă fată, Claudiu i-a evaluat starea şi şi-a dat seama că avea o hemoragie puternică la ureche, necesitând o intervenţie de urgenţă. Tânăra alunecase şi se lovise la cap, în timp ce încerca să intre în apă. Câţiva dintre prietenii lui Claudiu, care veniseră să-şi petreacă acea zi împreună, au ajuns şi ei la locul accidentului şi l-au ajutat pe acesta să o aducă pe mal. Claudiu i-a acordat primul ajutor şi a rămas lângă ea monitorizându-i pulsul. Cineva sunase la 112 şi toată lumea aştepta ambulanţa.

Intervenţia lui Claudiu nu a mirat însă pe niciunul dintre cunoscuţi. Era plutonier la Departamentul de Pompieri Orăştie, aşadar familiarizat cu situaţiile de urgenţă. Şi, deşi în acea zi se afla în timpul său liber, Claudiu Pălimariu, a acţionat imediat.

„Au lipsit doar câteva secunde ca să fie prea târziu pentru tânăra fată. Din fericire, subofiţerul Pălimariu, aflat în timpul său liber, s-a găsit în momentul potrivit la locul cu necazul. Şi a acţionat“, spunea pentru Ştirile Hunedoara TV, o lună mai târziu, lt. col. Viorel Demean, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Era ziua în care Claudiu a fost recompensat de către inspectorat prin înaintarea în grad în mod excepţional, de la plutonier la plutonier-major, pentru fapta lui curajoasă.

Da, din fericire, primul ajutor dat de Claudiu în acea zi a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru o tânără fată de numai 18 ani. Echipajul SMURD a preluat-o şi a dus-o la spital, iar fata a supravieţuit.

Claudiu consideră că nu gestul său nu este ieşit din comun. „Până la urmă, eu mi-am făcut doar datoria, nimic mai mult. Aş face acest lucru pentru oricine ar avea nevoie, cu toate că nu mi-aş dori să mai fiu pus într-o astfel de situaţie“, spunea el la două luni de la acea întâmplare, când a fost invitat de onoare al campaniei Premianţii fără premii. Atunci a fost impresionat până la lacrimi de zecile de oameni strânşi în centrul oraşului Deva ca să-l felicite pentru gestul lui. Echipat în uniforma militară, cu noul grad de plutonier major, Claudiu a venit însoţit de soţie şi de cei doi copii ai lor. Oamenii l-au aplaudat şi l-au ovaţionat îndelung pe pompierul salvator. A primit o diplomă, un buchet cu flori în culorile drapelului naţional, dar şi steagul ţării. Acesta a fost momentul în care Claudiu nu şi-a mai putut reţine lacrimile.

Nu va uita niciodată acea zi. Ştie că fata trebuia să trăiască pentru că, nu-i aşa, nimic nu-i întâmplător în viaţă, nici măcar faptul că apare cineva la momentul potrivit ca să ţi-o salveze. Claudiu nu a mai întâlnit-o de atunci pe tânăra care îi datorează viaţa, dar ştie că este bine, iar asta este suficient pentru el.

Claudiu Pălimariu a fost al doilea hunedorean răsplătit simbolic pentru gestul său, în campania organizată de societatea civilă „Premianţii fără premii“. În cadrul acestei campanii, oamenii sunt invitaţi să iasă în stradă în fiecare sâmbătă, în centrul oraşului Deva, la statuia ecvestră a lui Decebal, pentru a mulţumi unor persoane care, prin munca lor sau prin gesturile lor, ne dau motive de mândrie. În data de 22 noiembrie va avea loc gala anuală. Mai multe amănunte despre campanie pe www.terteci.ro.

Vote it up
135
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza