Salata turceasca de morcovi

Nu le plac morcovii? Incanta-i pe cei mici cu o reteta cu morcovi caliti si amestecati cu iaurt. Sigur va fi pe gustul lor!

Foto: Christiane Kruger

 

<p>Ingrediente:
500 g iaurt
400 g morcovi
3 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
sare
2-3 linguri zeama de lamaie
1/2 legatura de patrunjel

Se obtin 4 portii
Pe portie: 200 kcal, 5 g proteine, 14 g grasimi, 12 g glucide
Timp preparare: 35 minute plus 1 ora, timp de racire

Preparare:

1. Se pune 1 punga de filtru de cafea intr-o sita mare conica si se toarna iaurtul in ea. Sita se asaza peste un castron si se lasa iaurtul 20 minute, sa se scurga zerul.
2. Se curata morcovii, se spala si se dau pe razatoarea mare. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie de teflon, in care se calesc morcovii 10 minute, intorcandu-i din cand in cand. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca.
3. Iaurtul scurs si morcovii se pun intr-un castron si se amesteca bine. Se curata cateii de usturoi si se trec prin presa de usturoi. Se adauga la amestecul de usturoi si morcovi, amestecand bine si condimentand cu sare si zeama de lamaie din belsug.
4. Se tine salata acoperita minimum 1 ora la rece. Se spala patrunjelul, se scutura de apa sa se zvante, se rup frunzulitele. Se mai potriveste eventual o data gustul salatei cu sare si zeama de lamaie, apoi se pune in boluri si se orneaza cu patrunjel. Se serveste cu lipie calda.

Util:
Pentru aceasta salata se foloseste un iaurt acrisor solid, deoarece cel cremos nu permite scurgerea zerului si ramane prea subtire. Acest tip de iaurt se gaseste cu precadere in magazinele cu specific turcesc.

Versiune: Salata de sfecla rosie cu iaurt

Se spala 600 g de radacini de sfecla rosie, se pun intr-o oala cu multa apa si se fierb acoperite 1-1 1/2 ora, sa se inmoaie. Se scurg si se trec pe sub jet de apa rece. Se lasa sa se raceasca si se descojesc. In locul radacinilor de sfecla se pot folosi 650 g sfecla rosie preparata si ambalata in folie. Se da sfecla pe razatoarea mare. Iaurtul se pregateste ca in reteta de baza; se amesteca sfecla rasa cu iaurtul. Se condimenteaza salata ca in reteta de baza, iar la sfarsit se inglobeaza 1 lingura ulei de masline in salata. Se aranjeaza salata de sfecla pe un platou si se orneaza cu patrunjel.</p>

Vote it up
460
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza