Salata tropicala cu vita si orez

Ghimbirul, mierea, portocalele si ardeii iuti dau un gust neobisnuit acestei salate colorate, perfecta pentru un pranz relaxat
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: circa 45 de minute

Ingrediente:

340 g steak de vita curatat de grasime si taiat felii de 2 cm grosime
280 g amestec de orez basmati si salbatic
1 papaya coapta curatata si feliata
6 cepe verzi taiate bucatele pe diagonala
55 g amestec de frunze tinere de salata, cum ar fi Lollo rosie sau salata cos
1 lingura seminte de susan prajite
sare si piper
Marinata:
3 linguri otet balsamic
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 catel mare de usturoi pisat
1 lingurita ghimbir proaspat ras
1 portocala, coaja rasa
1 lingurita zahar brun
Dressing de ardei iute si ghimbir:
3 linguri ulei de floarea-soarelui
2 linguri suc de portocala
2 lingurite otet de vin rosu
1 lingurita miere
1 lingurita radacina de ghimbir tocata fin
1 ardei iute rosu, mare, curatat de seminte si tocat marunt

Preparare:

Se pun ingredientele de marinata intr-un castron adanc. Se adauga sare si piper si se amesteca bine. Se pune carnea in marinata, se amesteca, se acopera vasul si se lasa la rece 30 de minute, intorcand feliile dupa 15 minute, astfel ca aromele si gustul sa fie absorbite uniform.

Intre timp, se pune orezul intr-o cra-tita cu 750 ml apa si se da in clocot. Se acopera si se fierbe incet circa 20 de minute, sau pana ce orezul este fraged si a absorbit apa. Se ia cratita de pe foc.
Cat timp fierbe orezul, se pun toate ingredientele pentru dressing intr-o salatiera mare si se amesteca. Se asezo-neaza dupa gust. Cand a fiert orezul, se pune in vasul cu dressing si se amesteca.
Se incalzeste grillul cuptorului la moderat. Se scot feliile de carne din marinata si se asaza pe gratar. Se frige carnea 5–6 minute, sau pana cand s-a facut asa cum o doriti, intorcand-o o data la mijlocul duratei si ungand-o cu putina marinata. Se transfera carnea pe un fund de lemn si se taie transversal, in fasiute subtiri. Se adauga la orez. Salata se poate pastra la rece.
Exact inainte de a o servi, se adauga feliutele de papaya, ceapa verde si frunzele de salata si se amesteca toate foarte bine. Se presara cu seminte de susan si se serveste.

Avantaje:

• Orezul salbatic nu este de fapt orez, ci semintele unei plante acvatice nord-americane. Contine mai multe proteine decat varietatile de orez.
• Papaya este o sursa utila de vitamina A, prezenta in fruct sub forma de beta-caroten. Ea este necesara pentru vedere si joaca un rol vital in prevenirea orbirii in multe parti ale globului unde, in absenta acestui fruct, dieta ar fi deficitara in vitamina A.
• Carnea de vita este considerata mai slaba decat inainte, iar bucatile bine curatate de grasime, cum ar fi muschiul file, pot contine nu mai mult de 4,1% grasimi.

O idee:

• Pentru o salata cu carne de miel, sparanghel, nuca si orez, taiati o bucata de 340 g file de miel in jumatate, pe lungime, si curatati-o de grasime. Marinati-o 30 de minute in 2 linguri otet de vin rosu, 1 lingurita ulei de floarea-soarelui, 1 lingura suc de portocala, 2 linguri menta proaspata tocata, 1 catel de usturoi pisat, sare si piper. Gatiti in aburi 125 g de varfuri de sparanghel, 7–8 minute, apoi taiati-le in juma-tate. Preparati dressingul cu 2 linguri ulei de nuca, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 2 lingurite otet balsamic, 2 linguri suc de portocala, coaja rasa de la 1 portocala, 2 linguri menta proaspata tocata si putin zahar, sare si piper. Amestecati orezul cu dressingul. Adaugati sparanghelul si circa 300 g miez de ananas tocat. Frigeti carnea cam 10 minute, apoi taiati-o felii subtiri si adaugati-le la salata. Puneti in salata inca 2 linguri de menta proaspata tocata si presarati deasupra 55 g nuca tocata si prajita.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
90
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza