Salata ruseasca de fasole

O salata delicioasa si racoritoare, destul de consistenta ca sa fie socotita fel principal, mai ales pentru vegetarieni.
 
<p>Portii 4
Fiecare portie contine: 386 kcal, 21 g proteine, 16 g grasimi (din care 6 g grasimi saturate), 41 g carbohidrati (din care 20 g zahar), 11 g fibre
Timp de preparare si de gatit: 3 1/4 ore, plus racirea

Ingrediente

150 g fasole soia uscata, inmuiata peste noapte
450 g cartofi noi mici, frecati de coaja si taiati in jumatate
2 salote mari feliate subtire
250 g sfecla curatata si fiarta, taiata cubulete
500 g rosii feliate
1 bulb de fenicul taiat feliute subtiri
55 g ruccola
sare si piper

Dressing cu smantana
150 ml smantana
150 g iaurt
4 castraveciori murati, tocati marunt
2 linguri crema de hrean
1 lingurita de zahar tos

Preparare

Se scurge fasolea lasata la muiat si se clateste sub jet de apa. Se pune apoi intr-o oala si se acopera cu apa proaspata. Se da in clocot, se acopera partial cu un capac si se fierbe incet circa 2 1/2 ore, sau pana ce este frageda. Se scurge si se lasa sa se raceasca.

Se pun cartofii intr-o oala cu apa clocotita si se fierb incet 15 minute, sau pana cand se fac fragezi. Se scurg si se lasa sa se raceasca, cat sa poata fi manuiti.

Intre timp, pentru dressing, se amesteca smantana si iaurtul intr-un castron. Se adauga castraveciorii tocati, hreanul si zaharul si se asezoneaza cu sare si piper, dupa preferinta.

Se adauga fasolea soia si salotele in castron si se amesteca cu dressingul. Se taie cartofii calzi cubulete si se adauga la mixtura, apoi se incorporeaza sfecla, cu grija.

Se impart rosiile, feniculul si ruccola in 4 portii se asaza pe cate o farfurie. Deasupra lor se pune salata de fasole si se serveste imediat.

Avantaje
• Fasolea soia este bogata in fitoestrogeni despre care se crede ca protejeaza impotriva osteoporozei si a bolii oaselor fragile. Consumul de produse din soia pare sa ajute la atenuarea simptomelor asociate cu menopauza.
• In mod traditional, se crede ca sfecla ajuta la mentinerea sanatatii sangelui, probabil din cauza culorii sale. Contine
intr-adevar folati, o vitamina B necesara prevenirii anemiei.
• Feniculul este o sursa folositoare de potasiu si folati. In medicina naturista se crede ca ajuta digestia si calmeaza balonarea si crampele stomacale.

O idee
• Pentru a prepara o salata de fasole lata si egrefin afumat, inlocuiti fasolea soia cu 2 cutii de fasole lata, circa 410 g fiecare, scursa si clatita. In loc de cartofii taiati folositi cartofi noi si mici, care se lasa intregi. In dressing, inlocuiti hreanul cu 2 linguri de marar proaspat tocat. La pasul 4, omiteti sfecla si adaugati 225 g de bucatele de egrefin afumat. Serviti mancarea peste o salata preparata amestecand 1 ardei gras rosu, taiat rondele subtiri, feliutele de la 2 portocale mari, 45 g fire de nasturel si 200 g frunze de salata rupte bucatele.</p>

Vote it up
176
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza