Salata picanta de paste si ton

Cu dressing dulce-acrisor, se serveste rece, dar nu racita, sau chiar cat timp este calduta.
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 20–25 de minute, plus racire

Ingrediente:

250 g paste rasucite sau spirale, cum sunt cavatappi, fusilli sau rotini, sau alte forme
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata
1 catel de usturoi tocat
2 dovlecei feliati subtire
2 lingurite zahar tos
2 linguri pesto rosu
1 lingura otet de vin alb sau rosu
2 linguri capere
6 rosii descojite taiate in jumatate si apoi feliate
1 cutie ton in saramura, circa 200 g, scurs si rupt bucatele
6 masline negre curatate de samburi si taiate in jumatate
patrunjel proaspat, pentru ornat (optional)

Preparare:

Se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine, se spala cu apa rece si se scurg din nou cu grija.

Cat timp fierb pastele, se incinge jumatate din ulei intr-o cratita. Se adauga ceapa si usturoiul si se prajesc 3 minute, amestecand frecvent. Se adauga restul de ulei si dovleceii si se gatesc, amestecand ocazional, timp de 3 minute.
Se adauga zahar, pesto rosu, otet si capere. Se incing cateva secunde, amestecand pana ce ingredientele s-au combinat ca sa formeze un dressing. Se adauga rosiile, apoi se transfera mixtura intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca.
Se pun in castron pastele scurse, apoi se adauga, amestecand cu grija, tonul si maslinele negre. Se imparte salata in 4 farfurii sau se transfera pe un platou mare. Se serveste ornata cu patrunjel, daca se doreste.

Cateva idei:

• Pentru a mari continutul de fibre si pentru a prepara o masa mai substantiala, adaugati impreuna cu pastele 1 cutie fasole borlotti, circa 400 g, scursa. Omiteti tonul daca doriti o varianta vegetariana.
• In locul tonului se pot folosi fileuri de ansoa din conserva. Scurgeti uleiul dintr-o cutie, circa 50 g, si folositi-l in locul uleiului de masline, pentru a gati ingredientele de la pasul 1.
• Folositi 225 g dovlecei albi si mici, in locul dovleceilor obisnuiti. Se reteaza baza si partea superioara, apoi se taie in jumatate.

Avantaje:

• Folosind ton conservat in apa sau saramura, in loc de ton proaspat, pastrati scazut continutul de grasimi.
• Rosiile si dovleceii asigura acestei salate un continut ridicat de vitamina C.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
103
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza