Salata orientala de pui cu farfalle

Pastele au un gust delicios si inedit cand sunt combinate cu un dressing exotic, din sos de peste, ardei iute si otet de orez
 
<p>Timp de preparare: 50 de minute, plus racire, 1 ora marinare si circa 30 de minute odihna
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine: 435 kcal, 33 g proteine, 7 g grasimi (din care 2 g saturate), 64 g carbohidrati (din care 9 g zaharuri), 4,5 g fibre

Ingrediente

3 piepti de pui dezosati, circa 150 g fiecare
2 felii lamaie galbena sau verde
1 lingura vin de orez (sake sau mirin) sau sherry sec
300 g paste farfalle
150 g morcovi taiati fasiute subtiri
1 ardei gras rosu curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
2 tije de telina taiate fasiute subtiri
1/2 castravete, circa 200 g, taiat in jumatate, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri

Pentru dressing:

2 linguri sos de peste
1 lingurita zahar
1 lingura otet de orez, otet de cidru sau otet de vin alb
1 lingura sos de soia
1 ardei iute mic, rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1 catel mare de usturoi, pisat

Preparare

Se pun pieptii de pui intr-o oala mare si adanca si se acopera cu apa. Se adauga feliile de lamaie si vinul de orez sau sherryul, si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe puiul timp de 20 de minute sau pana cand este facut. Se ia oala de pe foc si se acopera, lasand puiul sa se raceasca complet in lichidul in care a fiert.

Intre timp, se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg, se spala sub jet de apa rece si se scurg din nou. Se pun pastele deoparte pana se racesc.

Se pun morcovii, ardeiul gras, telina si castravetele intr-un castron mare. Pentru a prepara dressingul, se combina sosul de peste si zaharul, amestecand pana ce acesta din urma se dizolva, dupa care se adauga otet, sos de soia, ardei iute si usturoi. Se toarna dressingul peste vegetalele de salata.

Se scurge puiul si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie; se taie apoi bucatele. Se amesteca puiul si pastele in legumele drese cu sos. Se acopera si se lasa la marinat circa 1 ora. Se aduce salata la temperatura camerei, inainte de a o servi.

Cateva idei
• Folositi alte forme de paste, cum sunt amori, sau gemelli (spirale inguste).
• Preparati salata cu 600 g peste cu carne alba, ca egrefin, cambula sau merlan, in loc de pui. Fierbeti pestele 8–12 minute sau pana este facut si ferm.
• Folositi creveti fierti si decorticati si/sau carne de crabi (scursa daca este din cutie), in loc de pui. Adaugati, daca doriti, la celelalte vegetale si o mana de germeni de fasole, si ornati cu verdeturi proaspete, tocate, ca menta, coriandru sau busuioc (thailandez sau obisnuit).

Avantaje
• Mancata fara piele, carnea de pui este saraca in grasimi, iar cele continute sunt, in majoritate, nesaturate.
• Combinatia de morcovi, ardei si telina face din aceasta salata o excelenta sursa de vitamine, mai ales vitamina C.</p>

Vote it up
260
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza