Salata din Orientul Mijlociu

Bazata pe fattoush, o salata din Orientul Mijlociu, aceasta reteta adauga putin ton pentru un plus de gust si de proteine

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: circa 15 minute

Ingrediente:

4 paini pitta, circa 55 g fiecare
3 linguri de ulei de masline extravirgin
1 lamaie, sucul de la
6 cepe verzi tocate
340 g rosii coapte tocate
1/2 castravete taiat cubulete
1 cutie ton in apa, circa 200 g, bine scursa si desfacuta fulgi
2 linguri frunze de patrunjel tocate
1 lingura frunze de coriandru tocate
1 lingura frunze de menta tocate
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste grillul la maximum. Se incalzesc painile pitta sub grill cateva secunde, sau pana cand se fac pufoase, apoi se despica cu grija prin mijloc si se deschide fiecare ca o carte. Se aduc din nou sub grill si se prajesc 2–3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc putin si se fac crocante. Se rup bucatele de dimensiunea unei imbucaturi si se pun deoparte.

Se amesteca intr-un castron uleiul de masline si sucul de lamaie; se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se adauga ceapa verde, rosiile, castravetele si tonul si se amesteca cu grija ca sa se imbibe cu mixtura de ulei si suc de lamaie.

Se adauga in castron patrunjelul, coriandrul, menta si bucatelele de pitta crocante si se amesteca bine. Se serveste salata imediat.

Cateva idei:

• Preparati o salata mai satioasa adaugand o cutie de fasole cu ochi negri, sau aduki, circa 400 g, scursa si spalata.
• Ca sa preparati o salata mediteraneeana de legume, amestecati intr-un castron mare 1 lin-gurita mustar de Dijon, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 catel de usturoi, 2 lingurite otet de vin rosu, 2 linguri ulei de masline extravirgin, 1 lingura oregano proaspat tocat, sare si piper, dupa gust. Taiati in sferturi 250 g rosii prunisoara, mici, si adaugati-le in castron.
Adaugati 2 dovlecei de dimensiune medie, 1 bulb mic de fenicul si 1 ceapa rosie, toate tocate mai mare. Amestecati, astfel ca vegetalele sa se imbrace in dressingul din castron. Serviti aceasta salata cu sandviciuri cu sardele, pentru un adaos de proteine si carbohidrati. Scurgeti 1 cutie de sardele in ulei, circa 120 g, si sfaramati-le impreuna cu 2 lingurite capere bine scurse. Taiati 12 felii de ciabatta sau bagheta frantuzeasca, fiecare groasa de 1 cm, si prajiti-le pe ambele parti. Intindeti pasta de sardele pe felii. Presarati feliile cu 2 linguri de parmezan proaspat ras si puneti-le sub grill 1 minut, pana incep sa se rumeneasca.

Avantaje:

• Rosiile, ca si multe alte fructe si legume, sunt o sursa buna de antioxidanti, ca beta-caroten si vitamina C. Mai contin si licopen, un compus carotenoid ce actioneaza ca antioxidant si despre care se crede ca are un rol foarte important in prevenirea aparitiei cancerului.
• Folosind atat bulbul alb, cat si frunzele cepelor verzi se creste continutul de beta-caroten obtinut de organism, caci acest important antioxidant se gaseste in partile verzi ale vegetalelor.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
110
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza