Salata din grau si creveti

Bulgurul este facut din grau macinat grosier si prefiert, care e usor de preparat si merita tinut permanent in camara
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

250 g grau bulgur
1 ceapa rosie mica feliata foarte subtire
1 morcov dat prin razatoarea mare
1 rosie taiata cubulete
6 varfuri de porumb taiate rondele
1/2 castravete taiat cubulete
200 g creveti decorticati si fierti

Dressing de lamaie verde si ardei iute:
4 linguri ulei de masline extra virgin
2 linguri suc de lamaie verde
1 catel de usturoi pisat
1/4 ardei iute uscat pisat
sare si piper

Preparare:

Se pune bulgurul intr-o oala si se toarna peste el 650 ml apa. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe bulgurul incet 10 minute, sau pana ce este fraged si a absorbit tot lichidul. Se rastoarna bulgurul pe un platou, se intinde si se lasa sa se raceasca putin.

Se combina ceapa, morcovul, rosia, porumbul, castravetele si crevetii intr-un castron mare, de salata. Se adauga bulgurul si se amesteca impreuna.
Pentru dressing, se pun intr-un castronel uleiul, sucul de lamaie verde, usturoiul, fulgii de ardei iute, sare si piper, dupa gust. Se amesteca totul cu o furculita. Se toarna dressingul peste salata si se amesteca astfel ca sosul sa vina in contact, in mod uniform, cu toate ingredientele. Daca salata nu se serveste imediat, se acopera si se pastreaza in frigider.

Cateva idei:

• Ca sa preparati o salata de grau bulgur si branza feta, inlocuiti crevetii cu 200 g branza feta taiata cubulete. O alta alternativa pentru creveti este tofu.
• Pentru a prepara o salata de grau bulgur cu sunca, se combina bulgurul gatit cu 150 g sunca de Parma sau Serrano, curatata bine de grasime si taiata felii subtiri si apoi fasiute, cu 3 cepe verzi tocate, 200 g rosii cherry taiate in jumatate si 3 linguri de capere. Preparati dressingul amestecand 4 linguri ulei de masline extra virgin, 2 linguri otet de vin rosu, 1 lingurita miere si 6 boabe ienibahar macinat fin. Se asezoneaza dupa gust si se amesteca cu salata.

Avantaje:

• Graul bulgur este o sursa buna de carbohidrati cu amidon, fibre si vitamine B, caci bobul pastreaza toate straturile exterioare ale grauntei, cu exceptia taratei.
• Includerea vegetalelor crude in aceasta salata nu numai ca imbunatateste textura si culoarea ei, dar adauga vitamine, mai ales dintre cele cu proprietati antioxidante.
• Crevetii, ca toate fructele de mare, contin iod care este necesar formarii hormonilor tiroidieni si chiar functionarii glandei tiroide
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
145
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza