Salata de vinete si orez cu masline si telemea

Un fel excelent pentru o petrecere vegetariana, care are si avantajul de a se prepara destul de rapid
 
<p>Timp preparare: 35 minute
Timp inmuiere: 12 ore plus timp de fierbere: 40-45 minute
Timp de racire: 30-50 minute
Se obtin 4 portii

Pe portie
415 kcal
11 g proteine
31 g grasimi
22 g glucide

Ingrediente

200 g orez brun, sare
300 g vinete, 1 catel de usturoi
5 linguri ulei de masline
3 rosii carnoase
4 crengute de menta proaspete
100 g masline de Kalamata
150 g feta sau telemea de oaie
2 linguri ayvar (pasta de ardei)
2-3 linguri suc de lamaie
piper negru proaspat macinat
1/2-1 lingura ardei iute pisat
2 inimi de salata romana

Preparare

1. Se pune orezul intr-o oala cu 450 ml apa si 1/2 lingurita sare. Se lasa orezul peste noapte acoperit, sa se inmoaie. Apoi se ia capacul si se da intr-un clocot; se continua fierberea la foc potrivit, 40-45 minute, cu orezul pe jumatate acoperit. Orezul fiert, din care s-a evaporat apa, se lasa sa se raceasca 30-50 minute, rasfirandu-l din cand in cand cu furculita.
2. Se spala vinetele si li se scot cozile. Vinetele foarte mici se lasa intregi, cele mari se taie in cuburi. Se curata usturoiul si se taie felii. Se incing 3 linguri ulei de masline intr-o tigaie de teflon. Se calesc vinetele in tigaie circa 10 minute.
3. Se adauga feliile de usturoi la vinetele din tigaie si se prajesc 2 minute, fara a le rumeni. Se ia tigaia de pe foc, se presara sare peste legume si se lasa sa se raceasca.
4. Se spala rosiile si se taie in doua. Se scot cotoarele si semintele si se taie pulpa in cubulete. Se spala menta si se zvanta; se toaca frunzele. Se scurg maslinele, se taie branza in cuburi de 1 cm.
5. Se pun intr-un castron mare ayvarul, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, ardeiul iute si menta si se amesteca bine. Se adauga orezul fiert si rosiile si se amesteca.
6. Se curata inimile de salata romana, se spala, se centrifugheaza si se taie in fasii. Se aranjeaza fasiile de salata pe un platou sau in farfurii. Se potriveste gustul salatei de orez cu sare, piper si zeama de lamaie si se aranjeaza pe patul de frunze de salata. Se orneaza cu masline, vinete si branza si se serveste imediat.</p>

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza