Salata de somon fript

Somonul e o sursa de potasiu, necesar reglarii echilibrului de fluide din organism, ceea ce ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute, plus 30 de minute pentru marinare

Ingrediente:

8 pastai de cardamom, zdrobite
1 lingurita de seminte de chimion
coaja rasa fin si zeama de la 1 lamaie
zeama de la 1 portocala mare
1 lingura de sos de soia slab
1 lingura de miere
4 bucati de file de somon, circa 115 g fiecare
150 g amestec de frunze colorate de salata, ca Lollo Rosso, laptuci, sfecla mangold
1 mango, curatat si taiat cubulete de 1 cm
1 papaia, curatata si taiata cubulete de 1 cm
1 portocala, descojita si segmentata
sare si piper

Preparare:

Se incinge o tigaie mica. Se desprind semintele din pastaile de cardamom si se pun in tigaie, impreuna cu semintele de chimion. Se prajesc pentru cateva secunde, ca sa-si elibereze aromele, apoi se rastoarna intr-un castron.

Se adauga zeama si coaja de lamaie, zeama de portocala, sosul de soia si mierea; se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se asaza bucatile de somon in castron. Se intorc, astfel incat sa fie bine acoperite pe ambele parti. Se acopera si se lasa la marinat circa 30 de minute.
Se incinge bine grillul cuptorului. Scotand somonul din marinata, se pune pe gratarul de sub grill si se frige 4-5 minute pe fiecare parte; fileurile trebuie sa fie inca putin transparente in centru. Intre timp, se toarna marinata intr-o craticioara si se da intr-un clocot.
Se aranjeaza frunzele de salata in mijlocul a 4 farfurii. Se presara cubuletele de mango si de papaia, ca si feliutele de portocala, peste si in jurul frunzelor. Se asaza deasupra fileurile de somon si se stropesc cu marinata calda. Se serveste preparatul imediat.

Cateva idei:

• Pentru o salata orientala cu egrefin, folositi 4 fileuri fara piele (circa 140 g fiecare), in locul celor de somon. Preparati o marinata din 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita de ghimbir proaspat, ras, 1 lingurita de chimion macinat, 1 lingurita de coriandru macinat, 2 linguri de vin de orez sau sherry sec, 1 lingura de sos de peste, coaja rasa de la 1 limeta, zeama de la 2 limete si sare, dupa gust. Marinati egrefinul cel putin 30 de minute, apoi frigeti-l 5-6 minute. Strecurati marinata si dati-o in clocot. Serviti pestele cu o salata de muguri de fasole, varza chinezeasca tocata, morcovi si ardei gras rosu, taiati fideluta, si ciuperci feliate subtire – totul stropit cu marinata fierbinte.
• Serviti fileurile de somon pe un pat de morcovi si dovlecei sotati sau gatiti la aburi.

Avantaje:

• Somonul este o sursa utila de potasiu, necesar reglarii echilibrului de fluide din organism, ceea ce ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale.
• Papaia este un fruct bogat in vitamina A, sub forma de beta-caroten, fiind de folos pentru vedere. Papaia joaca un rol esential in prevenirea orbirii in numeroase regiuni ale lumii, unde se consuma in mod obisnuit doar foarte putine alte alimente bogate in vitamina A.

Aceasta salata calda, mai putin obisnuita, aduna laolalta culorile si aromele insulelor tropicale. Gustul bogat al somonului este perfect echilibrat de aciditatea portocalei si dulceata fructelor de mango si papaia. O puteti servi cu un amestec de orez salbatic, cu bob lung, sau cu paine crocanta, frantuzeasca.

 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza