Salata de rata cu bulgur

Contrastul dintre citricele dulci-acrisoare, verdeturile amarui, condimentele picante, cerealele si carnea frageda este extraordinar

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

150 g grau bulgur
4 piepti mici de rata dezosati, circa 500 g in total
3 catei de usturoi tocati
1/2 lingura boia iute
1/2 lingurita chimion macinat
4 linguri busuioc taiat fasiute subtiri
coaja rasa si sucul de la 1 portocala, plus sucul de la alte 2 portocale
sucul de la 1 1/2 lamaie
2 linguri ulei de masline extravirgin
16 kumquat-uri
1 1/2 lingura zahar
3 cepe verzi feliate subtire
3 linguri coriandru proaspat tocat
200 g frunze de salata verde
2 lingurite otet balsamic, sau dupa gust
1/4 castravete taiat cubulete mici
1/2 rosie mare taiata cubulete
sare si piper

Preparare:

Se pune bulgurul intr-un castron si se acopera cu apa clocotita. Se lasa 30 de minute la muiat.

Intre timp, se indeparteaza pielea si grasimea de pe pieptii de rata. Se pun pieptii intr-un vas si se adauga jumatate din usturoi, boia, chimion si busuioc, si toata coaja si sucul de la 1 portocala, sucul de la 1/2 lamaie si 1/2 lingura de ulei. Se amesteca bine, apoi se lasa carnea la marinat.

Se prepara kumquat-urile: se face o despicatura mica in fiecare (nu se strapunge fructul dintr-o parte in alta). Se pun fructele intr-o oala cu 175 ml apa. Se da in clocot si se fierb 15–20 de minute la foc mediu, intorcandu-le ca sa se gateasca uniform, pana ce lichidul s-a redus la jumatate. Se ia oala de pe foc si se lasa fructele sa se raceasca in lichid.

Se scurge bulgurul si se pune din nou in castron. Se adauga ceapa verde, restul de usturoi, boia, chimion, suc de lamaie si de portocala, 1 lingura ulei si coriandrul. Se asezoneaza dupa gust.

Se incinge un gratar de fonta sau o tigaie neaderenta. Se scoate rata din marinata si se rumeneste pe ambele parti la foc iute. Se gateste inca 4–5 minute, intorcand pieptii frecvent, ca sa nu se lipeasca sau sa se arda. Carnea va fi rosie in centru (gatiti mai mult daca o preferati bine facuta). Se scot pieptii pe un fund de tocat si se feliaza foarte subtire, perpendicular pe fibra.

Se aranjeaza frunzele de salata si restul de busuioc pe 4 farfurii si se pun 4 kumquat-uri pe fiecare pat de salata. Se stropeste cu restul de 1/2 lingura ulei, otet balsamic si putin din lichidul in care s-au gatit kumquat-urile. Se pune o portie de bulgur in centrul fiecarei farfurii, iar feliile de carne se aranjeaza in jurul lui. Se presara deasupra cubulete de castravete si de rosie si se serveste imediat.

Cateva idei:

• In loc de bulgur, folositi quinoa, o cereala cu bob mic si gust de nuca, originara din Peru. Spalati bine 75 g boabe de quinoa (sunt acoperite cu o substanta lipicioasa), apoi puneti-le intr-o oala si adaugati 125 ml apa clocotita sau lichid in care au fost gatite vegetale, cum ar fi cel de la fierberea stiuletilor de porumb. Se da in clocot, apoi se acopera si se fierbe 10 minute sau pana cand boabele de quinoa sunt fragede si au absorbit lichidul. Afanati cu o furculita si apoi preparati la fel ca bulgurul.
• Adaugati retetei o nota nord-africana. Pe langa condimentele de mai sus, de la marinata, folositi si cate 1/4 lingurita ghimbir, scortisoara si coriandru macinate si 1/4 lingurita pudra de curry. Dublati cantitatea de suc de lamaie.

Avantaje:

• Portocalele si kumquat-urile sunt excelente surse de vitamina C. Mai contin si compusi numiti cumarine, despre care se crede ca ajuta la subtierea sangelui, prevenind astfel atacurile de cord si congestiile.
• Graul bulgur este o sursa buna, fara grasimi, de carbohidrati cu amidon. Contine cantitati folositoare de vitamine B, mai ales B1, precum si cupru si fier.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
135
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza