Salata de radacinoase

Incearca o combinatie multicolora, cu dressing cremos si dietetic, o alternativa grozava la salata de cartofi cu maioneza
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 45 de minute, plus racirea, si 2-3 ore in frigider

Ingrediente:

300 g cartofi mici sau noi, taiati cubulete de 2,5 cm
200 g radacina de telina, taiata cubulete de 1 cm
170 g napi galbeni, taiati cubulete de 1 cm
200 g cartofi dulci, taiati cubulete de 2,5 cm
zeama de la 1/2 lamaie


Dressing de mustar si verdeturi aromate:

2 linguri de maioneza
2 linguri de iaurt cu un continut redus de grasimi
1 lingura de mustar cu boabe
2 linguri de chives proaspat, tocat
1 lingura de marar proaspat, tocat
piper negru, proaspat macinat

Pentru finisat:

4 morcovi (circa 250 g)
4 linguri de stafide
3 linguri de seminte de dovleac
1 lingura de zeama de portocale
1 lingura de ulei de masline extravirgin

Pentru ornat:

chives proaspat, tocat
marar proaspat, tocat

Preparare:

Se pun cartofii noi, telina si napii intr-o oala. Se adauga apa fierbinte, cat sa le acopere, si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierb legumele incet, timp de 10 minute sau pana cand sunt fragede.


Intre timp, se pun cartofii dulci in alta oala. Se acopera cu apa clocotita, se da din nou intr-un clocot si se fierb 3 minute.
Se prepara dressingul cat timp fierb legumele. Se amesteca maioneza, iaurtul si mustarul. Se adauga chives, marar si piper, dupa gust.

Dupa ce se scurg bine legumele, se transfera intr-un castron mare. Se adauga zeama de lamaie si dressingul, amestecand cu grija. Se lasa deoparte legumele, sa se raceasca, apoi se acopera si se pun in frigider, pentru 2-3 ore.

Pentru a finisa salata, se foloseste un descojitor de legume pentru a taia morcovii in fasiute subtiri. Acestea se amesteca cu stafidele si semintele de dovleac. Se adauga sucul de portocale si uleiul. Se pune mixtura de morcovi in castronele pentru servit, sau pe farfurii individuale.

Se asaza salata de radacinoase peste mixtura de morcovi. Se orneaza cu chives si marar tocat, si se serveste.

Cateva idei:


• Ca alternativa la mixtura de morcovi, se amesteca 75 g frunze tinere de spanac, 75 g foi de salata cos, tocate marunt, si 1 ceapa, feliata subtire. Se pun deasupra 75 g de caise uscate, taiate in felii, si 1 lingura de seminte de susan prajite, apoi se stropesc cu zeama de portocale si ulei.
• Pentru a varia dressingul de salata, se pot inlocui mararul, chives si mustarul cu 1 lingura de tarhon proaspat, tocat, 1 lingura de patrunjel tocat si 1 lingurita de mustar de Dijon.

Avantaje:


• Radacinoasele sunt, in general, surse bune de fibre, iar cele cu amidon aduc si carbohidrati complecsi.
• Morcovii ofera vitamina A (sub forma de beta-caroten), esentiala pentru vederea pe timp de noapte.
• Semintele de dovleac sunt bogate in fibre si minerale, ca fier, zinc si cupru.
</p>
Vote it up
116
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza